Nieuws

Britse tv toont foto’s van feestende Boris Johnson tijdens lockdown

Het Britse nieuwsprogramma ITV News heeft maandag foto’s gepubliceerd van een feestende en drinkende Boris Johnson op een van de overheidsfeestjes tijdens de coronalockdown. Het gaat om vier foto’s waarop de Britse premier te zien is.

Redactie
Op de beelden is te zien dat de Britse premier Boris Johnson het glas heft tijdens een feestje. Beeld VIA REUTERS
Op de beelden is te zien dat de Britse premier Boris Johnson het glas heft tijdens een feestje.Beeld VIA REUTERS

Op de foto’s is te zien hoe de Britse premier met zijn collega’s aan het proosten is en een toast uitbrengt, naast een tafel met daarop onder meer wijnflessen en glazen. Ze zouden zijn gemaakt op 13 november 2020, toen het Verenigd Koninkrijk voor de tweede keer in lockdown was. Het zou gaan om een afscheidsfeestje voor Johnsons communicatiechef. In een verklaring zegt ITV News dat het programma de beelden heeft vrijgegeven ‘in het belang van het publiek’. Overigens kan volgens persbureau Reuters niet onafhankelijk worden geverifieerd of de foto’s inderdaad op die dag zijn genomen.

Eind vorig jaar doken voor het eerst beweringen op dat Johnson en zijn personeel van illegale kantoorfeesten genoten, terwijl miljoenen in het land geen vrienden en familie mochten zien. Tegenover het Britse parlement heeft de premier deze zogeheten ‘partygate’ steeds ontkend en hield hij vol dat hij niet wist dat de coronamaatregelen tijdens bijeenkomsten niet altijd werden nageleefd.

Gelogen

De nieuwe foto’s lijken nu dus het tegendeel te bewijzen. Angela Rayner, plaatsvervangend leider van de oppositiepartij Labour, beschuldigde Johnson van liegen. ‘Boris Johnson heeft herhaaldelijk gezegd dat hij niets afwist van de overtredingen, maar er is nu geen twijfel meer, hij loog’, aldus Rayner. ‘Johnson maakte de regels en overtrad ze vervolgens.’

‘Het is absoluut duidelijk dat er een feest was, dat hij erbij was, dat hij een toast uitbracht op een van zijn collega’s’, zei het conservatieve Lagerhuislid Roger Gale tegen Times Radio, die hintte op zijn vertrek. ‘Hij heeft ons misleid. En daarop is maar één antwoord mogelijk.’

Ook Ruth Davidson, de voormalige leider van de conservatieven in Schotland, zei dat de positie van Johnson niet meer houdbaar is. ‘Op de foto's is overduidelijk te zien dat Johnson tegen het parlement heeft gelogen’, zo reageerde ze volgens persbureau AP.

Boete

De politie in Londen deelde in totaal 126 boetes uit aan Britse overheidsmedewerkers naar aanleiding van de overheidsfeestjes en -borrels op momenten waarop in Engeland de strenge coronamaatregelen golden. De boetes hebben betrekking op in totaal acht bijeenkomsten tussen mei 2020 en april 2021. Volgens een woordvoerder van Downing Street 10 werd ook naar aanleiding van het feestje op 13 november 2020 één boete uitgedeeld, zo meldt de BBC. Die boete zou niet voor premier Johnson zijn geweest. Johnson kreeg alleen een boete voor een verjaardagsfeestje in 2020. Zelf zei hij dat het feestje niet meer dan 10 minuten had geduurd. Hij bood wel zijn verontschuldigen aan voor zijn ‘fout’, maar weigerde op te stappen.

Topambtenaar Sue Gray kreeg naar aanleiding van alle commotie van Johnson het verzoek om onderzoek te doen naar ‘partygate’. Overheidsbronnen melden dat het volledige rapport hierover mogelijk deze week wordt gepubliceerd. ‘Daarna zal de premier het parlement uitgebreid te woord staan’, aldus een woordvoerder van Johnson tegen de BBC.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden