Britse troeteljihadist blijkt niet zo aaibaar

Amnesty International omarmde hem als vredesactivist, The Guardian gaf hem een podium om zijn visie wereldkundig te maken en liefdadigheidsinstellingen financieren zijn organisatie. Na zijn gevangenschap was Moazzam Begg binnen progressieve kringen uitgegroeid tot troeteljihadist. Er bleef scepsis bestaan over de ware aard van de moslimactivist. Terecht, zo blijk nu. Zaterdag werd hij aan de rechter voorgeleid op verdenking van terroristische activiteiten in Syrië.

VAN ONZE CORRESPONDENT PATRICK VAN IJZENDOORN

LONDEN - De Britse autoriteiten verdenken de 45-jarige Begg ervan dat hij geld, adviezen en zes maanden lang trainingen heeft gegeven aan terroristen. Zijn arrestatie heeft geleid tot protesten bij het hoofdbureau van politie in Birmingham en bij de rechtbank in Londen. Dienders zijn bij buurtbewoners langsgegaan om hen te verzekeren dat Begg, die de aantijgingen ontkent, niet zomaar is opgepakt. Het proces tegen Begg en een vrouwelijke compagnon, getooid in hijab, zal later dit jaar plaatsvinden.

Beggs bezoek aan Syrië staat niet op zichzelf. De gewapende strijd heeft altijd een grote aantrekkingskracht uitgeoefend op de Britse Pakistaan, als bendelid opgegroeid in de Birminghamse immigrantenwijk Sparkbrook. In 1993 verhuisde Begg tijdelijk naar het grensgebied van Pakistan en Afghanistan waar hij een praktijkopleiding tot jihadist genoot. Jaren later zou hij opduiken op de slagvelden van Bosnië, Tsjetsjenië en Jemen. Tussen de gevechten door werd hij in Birmingham wegens steunfraude veroordeeld.

In de zomer van 2001 vestigde Begg zich met zijn gezin in de Afghaanse Kaboel, waar hij zich aansloot bij de Taliban. Na de aanslagen in New York en de Westerse reactie daarop vluchtte hij het Tora Bora-gebergte in. In februari 2002 werd hij in Islamabad opgepakt. Uiteindelijk zou hij in Guantánamo Bay belanden. Begg gaf toe tegen de geallieerden te hebben gevochten, maar zei later dat deze bekentenis onder druk was afgelegd.

Dankzij een overeenkomst tussen Bush en Blair kon Begg terugkeren naar het Verenigd Koninkrijk. Als oprichter van Cage Prisoners, een club die zich inzet voor Guantánamo-gevangenen, zocht hij met succes de publiciteit. Hij werkte samen met Amnesty International, figureerde in een Guantánamo-videospelletje en ontving volop schenkingen van ideeële instellingen.

Begg spande een proces aan tegen de Britse staat omdat de geheime dienst MI6 indertijd zou hebben meegeholpen bij zijn overplaatsing naar Cuba. Hij ontving een miljoen pond. Het ziet ernaar uit dat hij dit geld deels heeft aangewend voor de strijd in Syrië.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden