Britse tradities zitten iets anders in elkaar dan werd beschreven

Uw Londense correspondent laat in de beschrijving van de opening door koningin Elizabeth II van het nieuwe Britse parlement (de Volkskrant, 15 mei) wel wat steken vallen....

Wat dat laatste betreft: de City of Londen heeft wel degelijk een burgemeester, de Lord Mayor, die telkens voor de duur van een jaar wordt gekozen en die van de nieuwe regering rechtstreeks door de inwoners van Londen mag worden gekozen, als die inwoners in een referendum daarmee instemmen.

De 'bontmuts' in de staatsiekoets is niet de bontmuts van de Lord Mayor van Londen, maar de 'Cap of Maintenance'. De Lord Mayor heeft wel een soortgelijke cap (baret), maar dat is niet de cap die bij de opening van het parlement wordt meegevoerd in de staatsiekoets.

Als de koningin in het Hogerhuis op de troon heeft plaatsgenomen, gaat Black Rod, de man met de Zwarte Scepter, naar het Lagerhuis om de leden daarvan te sommeren hem te volgen haar het Hogerhuis.

Anders dan uw correspondent beschrijft, wordt Black Rod met weinig respect behandeld door de leden van het Lagerhuis. Wanneer hij bijna bij de vergaderzaal is van het Lagerhuis, wordt de deur daarvan voor zijn neus dichtgesmeten. Hij wordt pas binnengelaten nadat hij drie keer met zijn scepter op de deur heeft geslagen. Als hij de vergaderzaal binnenkomt, staan de leden van het Lagerhuis niet op, maar blijven zij gewoon zitten. Zij staan pas op als Black Rod hen heeft gesommeerd om naar het Hogerhuis te gaan.

Daarna volgen zij hem en hun voorzitter, de Speaker, wel naar het Hogerhuis, maar uiterst nonchalant en met erg veel rumoer. Dit dient om te demonstreren dat de leden van het Lagerhuis weinig ontzag hebben voor het Hogerhuis en voor de koningin.

Dennis Skinner, een principieel links Labourlid van het Lagerhuis, bleef ook dit jaar in het Lagerhuis achter, omdat hij tegenstander is van de monarchie en van het Hogerhuis.

De deuren van de vergaderzaal van het Hogerhuis staan open en Black Rod en zijn gevolg kunnen, anders dan uw correspondent schrijft, direct naar binnen.

AMSTERDAM J.L.W. Zuijdwijk

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden