Britse televisiester Savile ook beschuldigd van necrofilie

Zelfs de doden waren niet veilig voor Jimmy Savile. Uit een onderzoek van de Britse gezondheidsdienst is gebleken dat de discjockey, televisiepersoonlijkheid en seksverslaafde ook is beschuldigd van necrofilie. Tevens zou hij ringen hebben gedragen met glazen ogen die hij uit de oogkassen van ontzielde lichamen had verwijderd.

LONDEN - Sinds de dood van Savile in oktober 2011 is er een beerput opengegaan. Een halve eeuw lang bleek hij kwetsbare kinderen, volwassenen en zelfs bejaarden seksueel te hebben misbruikt. Omdat hij een beroemde Brit was, veel geld ophaalde met liefdadigheid en vrienden had in hoge kringen, hebben slachtoffers nooit gehoor gevonden. Hij was onaantastbaar.

De zaak kwam aan het rollen toen ITV een documentaire uitzond over Savile's wandaden. Eerder had de BBC, diens oude werkgever, geweigerd om dat belastende materiaal uit te zenden omdat zulks zou botsen met een avondvullend eerbetoon aan de 'flamboyante' televisiester.

Sindsdien zijn er meerdere onderzoeken geopend naar de omvang van het misbruik. Het onderhavige onderzoek richtte zich op Savile's activiteiten in 28 verschillende ziekenhuizen waar de nationale held als fondsenwerver, presentator van de ziekenhuisradio of als vrijwilliger vrij kon rondlopen. Door de jaren heeft hij omgerekend zo'n vier miljoen euro opgehaald.

De prijs voor deze liefdadigheid blijkt nu hoog te zijn. Uit tweehonderd gesprekken met getuigen en het raadplegen van duizenden oude documenten is gebleken dat hij zeker 103 mensen heeft aangerand, van beide seksen. Het jongste slachtoffer was vijf, het oudste 75. In een handvol gevallen ging het om verkrachting.

Vooral in het ziekenhuis van Leeds, zijn geboortestad, had hij vrij spel. Volgens getuigen haalde hij soms lijken uit het mortuarium om deze 's nachts in een rolstoel door de gangen te rijden. Hij zou de lichamen ook onzedelijk hebben betast en in een enkel geval een glazen oog verwijderd om deze als juweel te gebruiken. Over deze daden pochte hij tegen jonge verpleegsters, die vaak niet wisten wat ze moeten geloven. Geen van de beschuldigingen bereikte echter het management.

undefined

In de steek gelaten

Bovendien kwam het regelmatig voor dat slachtoffers in de steek werden gelaten. Een vrouwelijke patiënt in het Moss Side-ziekenhuis van Liverpool schreeuwde ooit toen Savile met zijn handen naar haar kruis bewoog. Hierop werd ze door de verpleging apart gehouden. In een ander geval deed een verpleegster een klacht over Savile af met: 'Oh, maar dat is Jimmy Savile. Zo is ie nu eenmaal.'

Een tragisch verhaal betreft een 9-jarige meisje dat al enkele keren was aangerand en zo bang was voor een aanstaand bezoek van de pedofiel dat ze van een brug fietste. Ze brak haar arm, werd opgenomen in het ziekenhuis van Leeds en kreeg daar alsnog bezoek van Savile, die haar overal op haar lichaam kuste.

Tijdens een Lagerhuisdebat over het rapport beloofde de minister van Volksgezondheid liefst veertien keer dat 'er lessen zullen worden geleerd'.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden