Britse Syriëgangers raken staatsburgerschap kwijt

Britse Syriëgangers moeten er rekening mee houden dat er geen weg terug is naar het Verenigd Koninkrijk. In de afgelopen drie jaar, zo onthulde The Independent maandag, heeft de regering 37 Britse jihadisten met een dubbel paspoort heimelijk het Britse staatsburgerschap ontnomen.

LONDEN - Bij de autoriteiten heerst de vrees dat zij de Syrische burgeroorlog als oefening beschouwen voor terroristische aanvallen op Britse bodem.


Minister van Binnenlandse Zaken Theresa May, een Conservatief, benut een speciaal recht waarmee ze, zonder tussenkomst van rechters, iemands nationaliteit kan intrekken. Met het oog op een onvermijdelijk bezwaarschrift werkt deze noodmaatregel het best wanneer de persoon in kwestie reeds in het buitenland verkeert. Mensenrechtenactivisten hebben hun zorgen geuit over het afsnijden van vluchtroutes naar het veilige Westen. Twee jihadisten die hun Britse paspoort verloren, zijn later gedood in Somalië. In Nederland is het op deze manier afnemen van een paspoort niet mogelijk.


Hoeveel Britse moslims precies deelnemen aan de 'heilige oorlog' in Syrië, is niet bekend. Volgens de geheime dienst gaat het om zo'n twee- tot driehonderd man. In totaal vechten er elfduizend buitenlanders mee. Vaststaat dat er een grote aantrekkingskracht van de strijd uitgaat, net als 75 jaar geleden bij de Spaanse burgeroorlog waaraan honderden Britse strijders deelnamen. Een van hen was George Orwell, die zijn ervaringen opschreef in Saluut aan Catalonië. Voor de Britse Syriëgangers lijkt Assad de nieuwe Franco te zijn.


Bij het werven van jihadisten speelt het internet een belangrijke rol. Zo was er lange tijd een promotievideo te zien waarop een gemaskerde man in de lucht schiet, om vervolgens met een sterk Londens accent jonge moslims te verzoeken om het gangsterbestaan te verruilen voor het slagveld. De droom is om Syrië om te toveren tot een fundamentalistische moslimstaat waar de wetten van de Sharia gelden.


Tot nu toe zijn er vier Britten als 'martelaar' om het leven gekomen. Een van hen is Mohammed Al-Araj, een 23-jarige zoon van een antiekhandelaar uit de nette Londense wijk Ladbroke Grove. Een ander slachtoffer is Ifthekar Jaman, die in Newsnight had verteld naar Syrië te zullen afreizen om 'de slachting van moslims' tegen te gaan.


Zij die de strijd overleven zullen er snel achterkomen dat de weg naar Damascus eenrichtingsverkeer is geweest. 'Nationaliteit,' aldus May, 'is geen recht maar een privilege.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden