Britse supermarkt blaast 'groene' aftocht
Door de BSE-crisis neemt de belangstelling voor biologische levensmiddelen toe. Alleen natuurvoeding in schappen werkt echter niet, zo ontdekt een Britse supermarkt....
De Britse supermarktketen Iceland gaat weer niet-biologische levensmiddelen verkopen. Iceland zegt hiertoe gedwongen te zijn na de tegenvallende omzet tijdens de kerstperiode.
In september vorig jaar zette Iceland de drastische stap om in alle 730 supermarkten nog alleen natuurvoeding in de schappen en vriesvakken te leggen. Hierdoor dacht de keten in te spelen op de toenemende behoefte van de Britse consument aan biologische producten. Volgens enquêtes zouden drie van de vier Britten liever biologische producten kopen als de prijs daarvan niet hoger zou zijn dan die van andere producten.
Maar in de supermarkten zijn de consumenten minder enthousiast over biologische producten dan tegenover enquêtebureaus. In de maand december zag Iceland de voedingsmiddelenomzet in de eigen winkels met 5,5 procent teruglopen, terwijl die van andere concurrerende supermarkten steeg.
'We hebben de belangstelling van de consumenten voor biologische producten overschat', zegt Bill Grimsey, de bestuursvoorzitter van Iceland die op 1 januari van dit jaar werd benoemd. Grimsey heeft besloten meteen de consequentie te aanvaarden en de 'groene' aftocht te blazen. 'De volledige overstap naar biologische producten - en met name groenten - was een stoutmoedige maar achteraf gezien ondoordachte stap', aldus Grimsey.
In juni vorig jaar kocht Iceland op voorhand 40 procent van de totale wereldoogst van biologische groente. Via deze grootschalige inkoop trachtte de supermarkt het prijsniveau voor biologische producten naar beneden te krijgen. De supermarktketen besloot eveneens één miljoen pond beschikbaar te schenken aan de National Trust voor uitbreiding van het biologisch-dynamische landbouwareaal.
Op dit moment wordt van alle voor landbouw geschikte grond in Groot-Brittannië op slechts 3 procent principieel geen gebruik gemaakt van verdelingsmiddelen. Mike Collins, woordvoerder van Soil Associaton - een organisatie die biologische producten propageert - zegt dat Iceland misschien te voorbarig is geweest. 'Er was gehoopt op een revolutie en die is er niet gekomen.' Supermarktketen Iceland begon later dan andere Britse ketens met de verkoop van biologische producten, maar wilde deze achterstand met een klap omzetten in een voorsprong.
Soil Association is niet bang dat door het nieuwe besluit van Iceland de belangstelling voor biologische producten zal stagneren. Vorig jaar kwam de omzet uit op 546 miljoen pond (bijna twee miljard gulden). 'Dat is 40 tot 50 procent meer dan een jaar eerder, maar het is ook nog slechts 1 procent van de totale voedingsmiddelenomzet', zegt Collins.
In de komende jaren zal die stijging zich volgens hem voortzetten, hoewel sommigen de biologisch-dynamische campagnes al vergelijken met eerdere hypes rond vetvrije en vegetarische producten.
Grimsey zal overigens niet volledig breken met het beleid van zijn voorganger Stuart Rose die Iceland heeft geprofileerd als een groene keten. 'We zullen onze promotiecampagne voor biologische producten voortzetten, zij het dat we ons daarop niet exclusief meer zullen concentreren', aldus Grimsey.
Iceland was ook een van de eerste supermarktketen in Groot-Brittannië die besloot geen voedingsmiddelen te verkopen met genetisch-gemanipuleerde ingrediënten. De bijstelling van het huidige beleid is ook noodzakelijk doordat Iceland verantwoording moet afleggen tegenover beleggers. Het fonds is op de beurs genoteerd. Vorig jaar daalde de winst van de supermarktorganisatie met 11 procent.