Britse staatswijn voor hoogste bieder

LONDEN - De Britse regering gaat haar beste wijnen aan de hoogste bieder verkopen. Met de verwachte opbrengst van 55 duizend euro kan de Government Wine Cellar de komende jaren zichzelf bedruipen, zodat de drankrekening niet langer bij de belastingbetaler terechtkomt. Met deze constructie wil de verantwoordelijke staatssecretaris Henry Bellingham de rijkswijnkelder behouden. Het merendeel van de daar aanwezige wijnen is bedoeld voor recepties en andere officiële gelegenheden.

De kelder onder Lancaster House in de regeringswijk St James's was een van de best bewaarde staatsgeheimen. Er liggen ongeveer 39 duizend flessen, waarvan de totale waarde minimaal een miljoen euro is. Het pronkstuk uit de collectie is een cognac uit 1878, toen Benjamin Disraeli nog premier was. Een andere topper is een Chateau Margaux uit 1961, de zijde-achtige lievelingswijn van Margaret Thatcher. Naast eigen aankopen herbergt de gekoelde ruimte ook veel schenkingen. Op een aparte plank liggen de wijnen die tijdens staatsbezoeken meegebracht zijn door Franse presidenten, waaronder een doos met flessen Chateau Pape Clement van Jacques Chirac. De wijnvoorraad die in 1939 uit de Duitse ambassade was gehaald, is reeds opgedronken.

Langer dan een jaar heeft het socialistische kamerlid Tom Watson erop aangedrongen de wijnkelder te sluiten en met de opbrengst de staatsschuld te verminderen. Maar, dat brengt volgens Bellingham op lange termijn juist kosten met zich mee. Ambtenaren op het ministerie van Buitenlandse Zaken, het verantwoordelijke departement, moeten dan voor elke officiële gelegenheid apart wijn aanschaffen. Dankzij de kelder kan de 'Master of Wine' wijnen jong en voordelig inkopen, waarbij tot voor kort het wegbezuinigde Hospitality Advisory Committee for the Purchase of Wine hem adviseerde. Zo kocht één van diens voorgangers ooit voor 30 pence een Chateau Latour uit 1961, die inmiddels 1.700 euro per glas kost. Met het oog op een discreet aankoopbeleid hadden de betrokken ambtenaren dit alles het liefst uit de openbaarheid gehouden.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden