Britse soldaten in Afghanistan ‘bekaf’

De Britse militairen in het zuiden van Afghanistan verkeren ‘op de rand van totale uitputting’. Maar hun bevelhebber generaal Sir Mike Jackson heeft zondag gezegd dat het leger zijn strijd tegen de Taliban zal voortzetten....

Van onze correspondent Peter de Waard

Volgens rapporten van een hoge militair in het land is het leger dodelijk vermoeid na 25 belangrijke veldslagen sinds mei van dit jaar in temperaturen van 50 graden Celsius en zeer moeilijke terreinomstandigheden.

Hierbij zouden zevenhonderd Taliban-strijders zijn gedood. Tien Britse soldaten zijn eveneens om het leven gekomen. ‘De mannen zijn bekaf – zij verkeren op de rand van totale uitputting’, heeft een commandant gezegd in The Sunday Telegraph. ‘Onze soldaten staan onder aanzienlijke druk en ze hebben het heel zwaar gehad. Deze situatie is eigenlijk onhoudbaar. Het gebrek aan slaap, de schok van de gevechten en de continue operaties beginnen hun tol te eisen. De militairen zijn nu realistisch gezien niet meer in staat verder te gaan, zelfs de paratroepen niet.’

De legerleiding in Afghanistan zou bovenop de negenhonderd extra militairen die onlangs naar het land zijn gezonden, nog eens duizend extra manschappen willen, met name infanteristen.

Generaal Jackson zei zondag dat er geen alternatief is voor de strijd. ‘We kunnen niet toelaten dat de Taliban het land opnieuw overneemt en het weer een vrijhaven wordt voor Al Qa’ida.’ Als deel van de internationale NAVO-troepenjacht patrouilleren 3600 Britten in de provincie Helmand die gelegen is naast de provincie Uruzgan, waar de Nederlandse militairen actief zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden