Britse showbizz-goeroe schuldig aan misbruik

Decennialang heeft hij seksschandalen aan de roddelpers verkocht, maar maandag is de bekende nieuwsmakelaar Max Clifford in zijn eigen mes gevallen. Een jury achtte de 71-jarige schuldig aan de aanranding van zeven minderjarige vrouwen.

LONDEN - Na enkele genante vrijspraken is dit het eerste grote succes voor het Openbaar Ministerie, dat na de Jimmy Savile-affaire de ene na de andere beroemde Brit voor de rechter brengt.

Acht weken lang zat hij in het verdachtenbankje, de man die sinds de jaren zestig de spin in het web was van de showbizwereld. Wie Max niet kende, stelde niet veel voor. Het was juist deze machtige positie, zo stelde de aanklager, die hem in staat stelde om 'star struck teenagers' te versieren. Tijdens het proces had hij bekend in zijn jongere jaren te hebben genoten van seksfeestjes, maar voegde daaraan toe dat daar alleen volwassenen aan hebben deelgenomen.

De twaalfkoppige jury achtte echter bewezen dat deze meester van de manipulatie zich ook heeft vergrepen aan minderjarigen - de jongste was vijftien - die graag carrière wilden maken in de wereld van de glamour. Getuigen beweerden dat zijn hoofdkwartier in hartje Londen fungeerde als een veredeld bordeel, waar Clifford regelmatig naakt kantoor hield.

Het proces was een direct gevolg van de openbaringen over Savile, de in 2011 overleden televisiepresentator die zich jarenlang schuldig bleek te hebben gemaakt aan seksueel misbruik van minderjarigen. De autoriteiten knepen indertijd een oogje toe, wat te maken had met zijn populariteit en vrienden in hoge kringen. Sindsdien is de politie, aan de hand van aangiften van vermeende slachtoffers, een jacht begonnen op acteurs, musici en andere bekendheden.

Dat bleek niet allemaal even zorgvuldig te zijn verlopen. Twee soapsterren zijn reeds vrijgesproken, evenals een discjockey. Ook het proces tegen de vice-voorzitter van het Lagerhuis liep onlangs uit op een vrijspraak. Het leidde tot kritiek op justitie. Na jarenlang niets te hebben gedaan, zou het nu al te voortvarend zijn. In de zaak-Clifford had de rechter de jury verzocht de onderhavige zaak op de eigen merites te beoordelen. Eind deze week hoort Clifford welke straf hij krijgt.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden