Britse scholieres mogen broek aan

Op talrijke Engelse scholen kraaiden meisjes gisteren victorie. Maar veel conservatieve ouders schudden het hoofd. Opnieuw is een fundament onder de Britse samenleving weggeslagen....

Van onze correspondent Peter de Waard

Tot nu toe was in heel Groot-Brittannië voor meisjes de rok een verplicht onderdeel van het schooluniform. De moeder van de veertienjarige Jo Hale uit het Noord-Engelse Gates head slaagde er na een drie jaar durend juridisch gevecht in toestemming te krijgen om haar dochter in een broek naar school te laten gaan.

De middelbare school in Gateshead gaf toe, omdat zij de zaak waarschijnlijk zou verliezen. 'Zeker is dat het doorzetten van deze zaak veel geld had gekost. En daar hebben we gewoon de middelen niet voor', aldus de schooldirecteur.

Hij schat dat de school mogelijk meer dan twee miljoen gulden aan advocaatkosten kwijt zou zijn, indien de zaak tot in de hoogste instantie zou worden uitgevochten.

Behalve Jo Hale mogen ook alle andere meisjes van de school een broek dragen. Voorlopig zijn zij de enigen. Maar Claire Hale, de moeder van Jo, heeft een brief geschreven naar de minister van Onderwijs, waarin zij ervoor pleit de regeling in het hele land door te voeren. 'Ik hoop dat alle scholen beseffen dat we naar de toekomst moeten kijken.'

Claire Hale, hoogleraar aan de Universiteit van Leeds, vindt de schoolregels die meisjes verbiedt een broek te dragen, een vorm van seksuele discriminatie. 'Het is een van de vele regels waarmee meisjes worden achtergesteld bij jongens.' Julie Mellor, voorzitter van de overheidscommissie voor gelijke behandeling, noemde de stap van de school een 'overwinning van het gezonde verstand'.

Jo Hale zal overigens niet het eerste meisje zijn dat de broek op school zal introduceren. In uitzonderlijke gevallen hebben scholen, die bang waren voor een proces wegens rassendiscriminatie, al toestemming gegeven aan kinderen van moslim ouders om een broek te dragen.

Het schooluniform zelf staat overigens niet ter discussie. Het uiterlijk vertoon met dure merkkleding op scholen in het buitenland heeft de Britten in hun mening gesterkt dit instituut te handhaven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden