Britse rel over controversiële biografie Cameron

'David Camerons woord is evenveel waard als het papier waarop het geschreven staat.' Dat beweert suikeroom Michael Ashcroft van de Conservatieve Partij in een smeuïge biografie waarmee hij revanche neemt op de premier, met wie hij gebrouilleerd is geraakt. Om de aandacht te trekken voor het boek onthult de steenrijke donateur tevens dat Cameron tijdens een ontgroeningsritueel op Oxford zijn genitaliën in de snuit van een dood varken heeft gestopt. Een andere bron bevestigt Camerons liefde voor het roken van jointjes.

Patrick van IJzendoorn
null Beeld Reuters
Beeld Reuters

Vandaag publiceert The Daily Mail, een rechtse tabloid, de eerste in een reeks voorpublicaties van het boek Call me Dave dat komende maand uit zal komen. Ashcroft baseert zijn onthullingen op honderden vrienden en vooral ook vijanden van de Conservatieve premier. Het is de politieke variant van 'revanche porn'.

Wiet roken, zijn woord niet houden en zijn genitaliën in de snuit van een varken stoppen. Dat en meer staat er in de voorpublicatie van het boek over David Cameron van Michael Ashcroft. De voorpublicatie in The Daily Mail leest u hier.

Verzuurde vriendschap

Cameron en Ashcroft waren ooit bevriend, maar de vriendschap verzuurde toen de donateur, indertijd penningmeester van de partij, in 2010 geen vooraanstaande post kreeg binnen de coalitieregering van Cameron. Dat was hem wel toegezegd, beweert hij. Vice-premier Nick Clegg zou een benoeming tegen hebben gehouden, maar het is ook waarschijnlijk dat Cameron in zijn maag zat met de belastingperikelen omtrent de op 37 na rijkste man het Verenigd Koninkrijk. Officieel woont Ashcroft in Belize, hetgeen hem veel belasting scheelt.

Macht

Ashcroft wil al jaren een belangrijke rol spelen in de Britse politiek. Tot voor kort zat hij als Baron Ashcroft of Chichester in de County of West-Sussex in het Hogerhuis, maar hij heeft die zetel inmiddels verlaten omdat de invloed te beperkt was. Tevens voert hij met zijn eigen bureau opiniepeilingen uit. Ashcroft heeft voorts enkele boeken geschreven waarin hij zijn partij advies geeft, zonder veel effect naar zijn mening. Voor parlementsverkiezingen heeft hij miljoenen besteed aan Tory-campagnes in kiesdistricten waar het er echt om spande.

Ashcroft looft Cameron voor het feit dat de Tories bij de verkiezingen van 2010 en 2015 in totaal 120 zetels hebben gewonnen, maar hij vindt het jammer dat de premier weinig met die macht doet. Volgens Ashcroft heeft zijn oude vriend geen ambities om het land te veranderen. Cameron heeft zich omringd door oude studentenvrienden en uit het boek verrijst de indruk dat er in Downing Street een soort permanente reünie gaande is. De premier staat bekend om zijn ontspannen aanpak - chillaxing - en komt pas echt in actie als de nood aan de man is.

De Britse premier op Downing Street 10. Beeld Reuters
De Britse premier op Downing Street 10.Beeld Reuters

Dekking

Wat het meest zal bijblijven zijn de verhalen uit Camerons studententijd op Oxford. Het was de tijd waarin studenten geïnspireerd waren door de televisieserie Brideshead Revisited, naar het boek van Evelyn Waugh. 'De ene helft van Oxford ging voor de Brideshead-lifestyle,' beweert de journalist James Delingpole, 'en de andere helft droeg slonzige jasjes en steunde de stakende mijnwerkers.' Cameron behoorde tot de eerste categorie, iets waar zijn lidmaatschap van de Bullingdon Club van getuigde, een berucht en elitair drankgenootschap.

Dat was niet alles. Hij sloot zich ook aan bij de Piers Gaveston, een even elitaire eetclub, vernoemd naar de mannelijke minnaar van koning Edward II. Dit genootschap staat bekend om haar merkwaardige ontgroeningsrituelen. Orale seks met een dood varken zou het geesteskind zijn geweest van wijlen graaf Gottfried von Bismarck, een jaargenoot van de latere premier. Bij de Piers Gaveston en de Bullingdon heerst een zekere minachting jegens de lagere sociale klassen, ook wel aangeduid met 'fucking plebs'. Dat Cameron graag blowde is geen verrassing. Reeds op kostschool Eton was hij daardoor in de problemen gekomen.

Downing Street wilde niet reageren op het boek van Ashcroft en zoekt alvast dekking voor de vuile was die Ashcroft de komende dagen buiten zal gaan hangen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden