NieuwsEnergiedrankjes
Britse regering wil verkoop ongezonde energiedrankjes aan minderjarigen verbieden
De Britse regering wil de verkoop van energiedrankjes aan minderjarigen verbieden. Hiermee hoopt ze niet alleen overgewicht en diabetes te bestrijden, maar vooral ook wangedrag in klaslokalen te verminderen. In geen ander Europees land drinken kinderen zoveel zoete drankjes als in Groot-Brittannië.
Het Britse ministerie van Volksgezondheid maakt zich grote zorgen over de drankjes, die vol calorieën en cafeïne zitten. Sommige flesjes bevatten het equivalent van tien theelepels suiker. Ze dragen bij aan obesitas, maar volgens gezondheidsdeskundigen kunnen ze ook slapeloosheid, hoofdpijn en vooral hyperactiviteit veroorzaken. Dat laatste is een groot probleem in het Britse onderwijs. Een bijkomend nadeel is de hoeveelheid lege flesjes op straat, zeker in de buurt van scholen.
Uit onderzoek blijkt dat een op de vier basisscholieren regelmatig energiedrankjes koopt. Dat loopt op tot twee op de drie in de daaropvolgende leeftijdscategorie. Voor nog geen dertig eurocent zijn deze producten te koop. Tegenover The Daily Telegraph beweerde staatssecretaris Steve Brine dat het ‘noodzakelijk is de gezondheid van kinderen te beschermen’. Volgens de Conservatieve bewindsman bestaat er een ‘zorgwekkend’ verband tussen de consumptie en slecht gedrag.
Jamie Oliver
Het voorstel heeft de enthousiaste steun van Jamie Oliver, de beroemde kok die al jaren ijvert voor een gezonde levensstijl van kinderen en die tien jaar geleden met wisselend succes campagne heeft gevoerd voor gezondere schoolmaaltijden. Hoewel de drankjes volgens voedingsdeskundigen nauwelijks voedingswaarde hebben, worden ze steeds populairder. Vooral Red Bull, dat enorm veel tijd en geld steekt in promotie via topsport, heeft een hoge omzet.
Het verbod zal in eerste instantie gelden voor drankjes met meer dan 150 milligram cafeïne per liter. Of de leeftijdslimiet 16 of 18 jaar wordt, moet nog worden bepaald. De hoop is dat producenten de hoeveelheid suiker en cafeïne uiteindelijk vrijwillig zullen verlagen. Binnen de Conservatieve Partij zal een verbod gevoelig liggen. De vrijzinnige vleugel, waartoe onder anderen Boris Johnson behoort, ziet weinig in verboden van staatswege. Het zou een zaak moeten zijn van het individu. vindt men daar, en bij kinderen van hun ouders.
Theresa May
Dit thatcheriaanse individualisme staat haaks op het paternalisme dat wordt belichaamd door premier Theresa May. Eerder dit jaar heeft de regering een suikertaks ingevoerd op frisdrankjes als Fanta, Coca-Cola en Ribena. Ook haar voorganger David Cameron zag een grotere rol voor de staat weggelegd waar het gaat om de volksgezondheid. Een van zijn eerste daden als partijleider was een aanval op de boekenketen W.H. Smith, die de toonbanken vol heeft liggen met goedkope chocoladerepen of -eieren.
Binnen het Britse parlement zal het voorstel vrijwel zeker op een meerderheid kunnen rekenen. Winkels die verboden drankjes aan minderjarigen verkopen, kunnen boetes van maximaal 2.600 euro tegemoet zien. Ze zullen hun klanten daarom om identificatie moeten vragen, wat tot ergernis zal leiden bij studenten die er jong uitzien, niet van koffie houden en bij de avondwinkel een Red Bull willen kopen om wakker te blijven bij een nachtelijke studeersessie.
Bronwater en lightdrank goedkoper
De verbruiksbelasting op suikervrije frisdranken en bronwater gaat waarschijnlijk sneuvelen. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van het AD.
Het gaat om een beoogde maatregel in het nog te sluiten Preventieakkoord, waar momenteel over wordt gesproken. Minister Paul Blokhuis (Volksgezondheid) wil met dat akkoord de komende jaren de gezondheid van de bevolking verbeteren. Het ministerie hoopt het akkoord in oktober te presenteren.
Verbruiksbelasting wordt niet alleen op frisdranken en water geheven, maar ook op onder andere vruchtensap en alcoholvrij bier.
De onderhandelingen over het akkoord zijn onderverdeeld in drie onderwerpen: roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik. Onder meer zorgaanbieders, patiëntenorganisaties, sportverenigingen en bedrijven zijn betrokken bij de gesprekken.
Voedselwaakhond foodwatch stelt in een reactie dat het raar is dat er ‘subsidie’ komt op kunstmatig gezoete frisdranken. Deze producten staan immers niet in de schijf van vijf. ‘We moeten dus niet Coca-Cola light gaan sponsoren. Doe als de Fransen en richt het beleid op minder zoet in plaats van suiker te vervangen door kunstmatige zoetstoffen. En richt subsidies op producten die echt gezond zijn, dus weg met die btw-verhoging op groente en fruit’, aldus de organisatie.
Meer lezen?
Energiedrankjes zijn zo schadelijk dat kinderartsen pleiten voor een verkoopverbod aan jongeren
De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde pleit voor een verbod op de verkoop van energiedrankjes aan jongeren onder de 18. Pepdrankjes als Red Bull, Monster, Burn en Bullit zijn slecht voor jongeren, stellen de kinderartsen.
Verbod kan energiedrank juist aantrekkelijker maken
En wéér klonk er een gloedvol betoog om de jeugd iets te verbieden. Deze keer: energiedrankjes.
Aldi en Lidl stoppen met verkoop energiedrank aan kinderen tot 14 jaar. Kinderartsen zijn ‘heel blij, maar leeftijd moet verder omhoog’
Aldi en Lidl stoppen met de verkoop van energiedrankjes aan kinderen tot 14 jaar. De Duitse winkelketens, die goedkope varianten verkopen van de Red Bull-achtige drankjes, zeggen verantwoordelijkheid te willen nemen voor de gezondheid van jongeren.
Mierzoet en poepduur. Maar hoe slecht zijn energiedrankjes nou echt?
Energiedrankjes zijn populair bij jongeren. Kan dat kwaad?