NieuwsMedicinale cannabis

Britse regering staat medicinale cannabisolie toe, ondanks pleidooi van May

De Britse minister van Binnenlandse zaken Sajid Javid gaat het verbod op medicinale cannabis herzien. Dat heeft hij dinsdag bepaald. In de tussentijd krijgen kinderen met zware epilepsieaanvallen van hem toestemming om deze vorm van medicatie onder toezicht te gebruiken.

Charlotte Caldwellen en haar zoon Billy.  Billy lijdt aan een ernstige vorm van epilepsie en is afhankelijk van medicinale cannabisolie. Beeld Reuters
Charlotte Caldwellen en haar zoon Billy. Billy lijdt aan een ernstige vorm van epilepsie en is afhankelijk van medicinale cannabisolie.Beeld Reuters

Een dag eerder had premier Theresa May nog gepleit tegen versoepeling van het strikte verbod, maar Javid had daar geen boodschap aan. Het voorstel van oud-partijleider William Hague om cannabis helemaal te legaliseren, achtte de bewindsman echter een stap te ver.

Javids interventie kwam na het wanhopige pleidooi van Charlotte Caldwell, een moeder wier 12-jarige zoon Billy lijdt aan een ernstige vorm van epilepsie. De twee waren vorige week met een voorraad medicinale cannabisolie teruggekomen uit Canada, waar Billy met groot succes was behandeld. Op Heathrow werd de medicatie door de douane in beslag genomen. Een dag later werd Billy na ernstige toevallen in het ziekenhuis opgenomen. De Britse regels omtrent deze alternatieve behandelmethode zijn veel strenger dan elders in de westerse wereld.

Wonderolie

Zaterdag smeekte de moeder de autoriteiten de in beslag genomen medicatie terug te geven. Toen Billy’s situatie verder verslechterde, ging het ministerie van Binnenlandse Zaken overstag, ondanks bezwaren van May die zei dat er niets mis is met de huidige regelgeving. Ze wilde er aanvankelijk niet eens over praten binnen het kabinet. Javid en zijn collega van Volksgezondheid, Jeremy Hunt, zagen de hartverscheurende tragiek wel. Ook andere patiëntjes, zoals de zesjarige Alfie Dingley die in Nederland met succes was behandeld, kunnen nu ook beschikken over de ‘wonderolie’.

Volgens May zijn er geen harde medische bewijzen dat het helpt. Dat werd op de Britse televisie onderschreven door een vooraanstaande neuroloog van King’s College, die evenwel zei dat als hij in de schoenen had gestaan van de moeders van Billy en Alfie hij niet anders zou hebben gehandeld. De affaire roept wederom vragen op over het gebrek van empathie en politiek inschattingsvermogen van May. Volgens commentatoren heeft de cannabisolie-affaire haar gezag verder ondermijnd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden