Britse regering snijdt in sociale zekerheid

Terwijl de Britse economie langzaam maar zeker aantrekt, heeft minister van Financiën George Osborne maandag aangekondigd na de verkiezingen van 2015 25 miljard pond (30 miljard euro) extra te bezuinigingen. Vooral de sociale zekerheid zal het moeten ontgelden. Vicepremier Nick Clegg spreekt van een 'monumentale fout'.

LONDEN - De Conservatieve bewindsman onthulde zijn plannen tijdens een toespraak in een fabriek te Birmingham. Volgens Osborne is het veel te vroeg om op te houden met bezuinigen. Doordat het economische herstel langzamer dan verwacht is verlopen, is de staatsschuld nog steeds torenhoog, en stijgende. De Britse regering moet dit jaar liefst 111 miljard pond lenen, bijna het dubbele van het bedrag dat Osborne had voorzien toen hij drie jaar geleden aantrad.


Een verhoging van de belastingen, een alternatieve manier om de schuld terug te dringen, is politieke zelfmoord, zeker met verkiezingen in zicht. De Conservatieven staan achter in de peilingen. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is een geliefd bezuinigingsobject voor de Conservatieven, die zich willen portretteren als de partij voor de hardwerkende Brit. Afgelopen weekeinde liet premier David Cameron doorschemeren dat er een belastingverlaging op komst is.


Osborne wil flink snijden in huursubsidie voor Britten jonger dan 25. Tevens is zijn vizier gericht op bemiddelde huurders van goedkope gemeentewoningen. Van een extra onroerendgoedbelasting voor bewoners van dure villa's, een langgekoesterde wens van de sociaal-liberale coalitiepartner, moet Osborne nog steeds niets hebben. Critici vinden zijn bezuinigingen oneerlijk. Zij schilderen de minister steeds vaker af als een onheilsprofeet.


Volgens de sociaal-liberaal Nick Clegg zijn de nieuwe bezuinigingen niet zozeer economisch als wel politiek van aard. 'Hier is een Conservatieve Partij die, zo schijnt het mij toe, gedreven wordt door twee duidelijke ideologische motieven', zei de vicepremier tijdens een persconferentie, 'de ene is het terugdringen van de staat. Daarnaast lijken ze van mening te zijn dat werkloze of laagbetaalde jongeren de enigen zijn die het gewicht van de bezuinigingen moeten dragen.'


Goed nieuws had Osborne voor gepensioneerden. Hij is niet van plan te snijden in de staatspensioenen. Anders dan jongeren zijn ouden van dagen geneigd op de Conservatieven te stemmen.


De nieuwe bezuinigingen kunnen ook invloed hebben op het referendum over een onafhankelijk Schotland, later dit jaar. Volgens de Schotse nationalisten bewijzen de plannen eens te meer dat de Conservatieven, die amper aanhang hebben in Schotland, even rechts als harteloos zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.