Nieuws Brexit

Britse regering neemt het zekere voor het onzekere en komt met noodplan voor een Brexit zonder akkoord met Brussel

De Britse regering is donderdag begonnen burgers, bedrijven en instanties voor te bereiden op de mogelijkheid dat er met Brussel geen akkoord wordt bereikt over een ordelijk vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Er is angst voor voedsel- en medicijntekorten, maar volgens Brexit-minister Dominic Raab berust die angst vaak op indianenverhalen.

Brexit-minister Dominic Raab in Brussel Beeld AFP

De komende weken geeft de regering een reeks documenten uit met ‘praktische en passende’ adviezen voor het geval er geen Brexit-deal komt met de EU. De eerste daarvan zijn nu gepubliceerd. Ze hebben betrekking op medicijnen, bankverkeer en de agrarische sector.

Er staat in dat de kosten van creditcardbetalingen tussen Groot-Brittannië en de EU ‘waarschijnlijk zullen stijgen’. Bedrijven moeten zich instellen op meer douanecontroles en papierwerk. Voor Britten die in EU-staten wonen, kan het moeilijker worden toegang te krijgen tot de Britse bankrekeningen waarop ze hun salaris of pensioen ontvangen.

De adviezen zijn bedoeld om de gevolgen van een ‘no deal’ zo klein mogelijk te houden, maar duidelijk is dat het veel problemen zal geven. Daarom benadrukte Raab dat het sluiten van een akkoord ‘de allerhoogste prioriteit’ heeft. In Brussel zei hij afgelopen dinsdag er ‘vertrouwen’ in te hebben dat het gaat lukken in oktober.

Ierse grensproblematiek

Het Britse vertrek uit de EU staat gepland voor 29 maart 2019. Er wordt nog volop onderhandeld tussen Londen en Brussel over de scheidingsvoorwaarden. Een moeilijk punt is wat er moet gebeuren met de grens tussen de Ierse Republiek en het Britse Noord-Ierland. Tegelijkertijd willen de twee partijen een raamovereenkomst over de toekomstige handelsrelatie.

Deze herfst moet er over dit alles een akkoord liggen, wil men klaar zijn voor een ordelijke Brexit in maart volgend jaar. Want dit  akkoord moet door alle lidstaten worden goedgekeurd en dat kost tijd. Maar de onderhandelingen lopen zo stroperig dat er rekening mee wordt gehouden dat het niet zal lukken ze in oktober succesvol af te ronden. Begin november kan ook nog, zei EU-onderhandelaar Michel Barnier dinsdag in Brussel. ‘Maar zeker niet veel later dan dat’, aldus de Fransman. Met elke dag dat het langer duurt wordt de kans op het uitblijven van een deal groter. Vandaar dat Londen nu komt met zijn noodplan.

Volgens Raab moet Groot-Brittannië voorbereid zijn op alle ‘eventualiteiten’. Wel waarschuwt hij voor angstzaaierij. ‘Ik kan u verzekeren dat u na de Brexit zal kunnen blijven genieten van een BLT. Er zijn geen plannen om het leger in te zetten om de voedselvoorziening te garanderen’, zei hij vandaag tegen de Britten. BLT is de Engelse afkorting voor een sandwich met bacon, sla en tomaten.

Project Fear

Ook maakte Raab bekend dat er al voor meer dan 200 geneesmiddelen een ‘buffervoorraad’ is van drie maanden. Organisaties van ziekenhuizen en ambulancediensten hebben gewaarschuwd voor mogelijke tekorten aan medicijnen en medische apparatuur. Ook boeren roeren zich. Zij vrezen handelsmuren. De Brexit-voorstanders hekelen deze waarschuwingen. ‘Project Fear’, schamperen zij.

Dat de Britse regering nu komt met een noodplan voor een Brexit zonder akkoord met de EU, is om te laten zien dat ze op alles is voorbereid. Bovendien wil ze stelling nemen tegen spookverhalen.  Ook is het onderhandelingstactiek: zij laat zien desnoods te kunnen leven met een Brexit zonder scheidingsakkoord. Dit als signaal aan de EU-onderhandelaars dat er grenzen zijn aan haar concessiebereidheid. Overigens heeft de Europese Commissie ook een noodplan voorbereid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.