Britse regering had contact met ontvoerders Bigley

Hoewel het leven van gijzelaar Ken Bigley er niet mee is gered, heeft de Britse regering als eerste contacten kunnen leggen met de strijders van de groepering Tawhid wa al-Jihad van Musab al-Zarqawi, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de reeks van ontvoeringen in Irak....

Van onze correspondent Peter de Waard

Minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw zei vrijdag dat de Britse ambassade dinsdag door een tussenpersoon van de kidnappers is benaderd en dat er berichten zijn uitgewisseld.

Straw, die deze week zelf in Bagdad was, ontkende dat de Britse regering heeft onderhandeld. Hij wilde echter niet zeggen wat er in de berichten heeft gestaan. Straw zei alleen dat de regering niet op de eisen van de ontvoerders - de vrijlating van alle vrouwelijke gevangenen in Irak - kon ingaan, omdat de gevangenen niet in hechtenis van Groot-Brittannië zijn.

De familieleden van Ken Bigley reageerden gisteren verdeeld op zijn dood. De in Amsterdam levende broer Paul stelde de Britse premier Blair persoonlijk verantwoordelijk voor de dood van Kenneth Bigley. In een videoboodschap aan een anti-oorlogsrally in Liverpool verklaarde Paul gisteravond: 'Please, please, stop deze oorlog en voorkom dat er nog meer levens worden verloren. Deze oorlog is illegaal en het moet stoppen. Blair heeft bloed aan zijn handen.'

Maar Bigley's broer Philip verklaarde namens de andere familieleden in Liverpool - onder wie Bigley's 86-jarige moeder Elizabeth en zoon Craig - 'dat de regering van Tony Blair in een onmogelijke situatie al het mogelijke heeft gedaan om zijn vrijlating te bewerkstelligen'.

'Misschien was het lot van Ken al op dag één van zijn gijzeling bezegeld', zo stelde Philip Bigley triest vast.

Sinds de kidnapping van Bigley zijn alle familieleden voortdurend actief geweest om zijn vrijlating te bewerkstelligen. Zelfs Ken Bigley's 86-jarige zieke moeder smeekte de gijzelaars haar zoon te laten gaan. Ze moest de emoties bekopen met een opname in het ziekenhuis. De Palestijnse president Yasser Arafat en de Libische leider kolonel Moammar Kadhafi deden eveneens een oproep aan de ontvoerders zijn leven te sparen.

De Britse regering zond zelfs een delegatie van de Muslim Council of Britain naar Bagdad om te onderhandelen, maar die slaagde er niet in contacten te leggen met de ontvoerders. Deze week verstrekte de Ierse regering de Britse gijzelaar nog een paspoort in de hoop dat een nationaliteit van een neutraal land misschien zijn leven zou kunnen redden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden