NieuwsShariahuwelijk

Britse rechter erkent shariahuwelijk – en dat is gunstig voor de vrouw

Het Londense gerechtshof heeft voor het eerst in een scheidingprocedure een traditioneel islamitisch huwelijk erkend. Dit zal gunstig uitpakken voor de vrouwelijke helft. Zij kan nu aanspraak maken op een eerlijk deel van de bezittingen van haar echtgenoot.

Patrick van IJzendoorn
Het gerechtshof in Londen Beeld EPA
Het gerechtshof in LondenBeeld EPA

Dat betekent dat de familiekamer de scheidingszaak in behandeling kan nemen.

Twintig jaar geleden trouwde de advocate Nasreen Akhtar met de zakenman Mohammed Shabaz Khan, beiden van Pakistaanse komaf. Het ging hier om een zogeheten nikah, een islamitisch huwelijk. Maar de twee leefden, zo oordeelde de rechter, in de praktijk als een alledaags getrouwd stel. Vanuit het gewoonterecht bekeken was het dus een ‘gewoon’ Engels huwelijk en heeft de vrouw het recht om volgens het Engelse recht te scheiden. Dat is precies wat ze wilde.

Alternatief is shariarechtbank

Door de baanbrekende uitspraak zal het voor Britse moslima’s makkelijker worden om te scheiden. Het alternatief is de gang naar een shariarechtbank, maar de mannen daar geven vrouwen bij scheidingen minder rechten. Khan had geprobeerd om de scheiding tegen te houden door te beweren dat ze nooit getrouwd zijn onder het Engelse recht. De ceremonie vond indertijd onder leiding van een imam plaats in een West-Londens restaurant in de aanwezigheid van 150 gasten.

Mannen houden burgerlijk huwelijk tegen

De rechter verwierp Khan’s visie en bepaalde dat het achteraf bekeken weliswaar ging om een ‘nietig’ huwelijk op papier, maar dat ze in de praktijk wel leefden als echtelieden en elkaar ook als zodanig voorstelden. De vrouw leefde daarom in de juiste veronderstelling dat het een legaal huwelijk was. Het gaat om een ‘vermeend huwelijk’, vindt de rechter, en dat geeft de vrouw dezelfde rechten als bij een gewoon huwelijk. De meeste moslima’s in het Verenigd Koninkrijk hebben alleen een nikah en slechts een derde voltooit daarnaast een burgerlijk huwelijk teneinde hun rechten veilig te stellen. Veel mannen houden dat laatste tegen.

Verbetering: Uit een eerdere versie van dit artikel kon de conclusie worden getrokken dat het shariahuwelijk in het algemeen is erkend in het VK. Dat is niet zo. De uitspraak van de rechter ging om dit specifieke geval. Toekomstige zaken zullen per geval worden bekeken, waarbij de rechter rekening zal houden met de uitspraak van deze rechter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden