Britse rechter: chauffeurs Uber zijn geen zelfstandige ondernemers

Een Britse rechtbank heeft het businessmodel van Uber ernstig aan het wankelen gebracht. De taxidienst mag zijn werknemers niet langer behandelen als zelfstandige ondernemers. Ze moeten minstens het minimumloon verdienen en hebben recht op vakantiedagen. De beslissing kan ook gevolgen hebben voor andere apps en online diensten.

Redactie
Protest in Londen van traditionele taxichauffeurs tegen het veel goedkopere Uber, dat zij beschouwen als oneerlijke concurrentie. Beeld epa
Protest in Londen van traditionele taxichauffeurs tegen het veel goedkopere Uber, dat zij beschouwen als oneerlijke concurrentie.Beeld epa

De uitspraak is de uitkomst van een aanklacht die twee Uber-chauffeurs in juli tegen hun werkgever hadden ingediend bij een Britse rechtbank die gespecialiseerd is in arbeidsrecht. De werknemers menen dat Uber de wet overtreedt omdat de dienst hen bepaalde rechten ontzegt. De rechtbank gaat daar nu in mee. De uitspraak is van toepassing op ongeveer 30 duizend Uber-chauffeurs in Groot-Brittannië.

'De werkdag van een Uberchauffeur begint zodra hij in zijn werkgebied is, de Uber-app heeft ingeschakeld en klaar en bereidwillig is om klanten te ontvangen', aldus de rechter in zijn oordeel. 'De werkdag eindigt wanneer een of meer van deze voorwaarden komt te vervallen.' In de tussentijd moet de chauffeur worden betaald. Mogelijk moet Uber ook voor de pensioenen van de chauffeurs gaan zorgdragen. Hoeveel (vakantie)geld de chauffeurs precies moeten gaan verdienen, zal in latere hoorzittingen worden bepaald.

Uber heeft aangegeven tegen de uitspraak in hoger beroep te gaan. De Amerikaanse taxidienst voert aan dat het een technologiebedrijf is dat zelfstandige chauffeurs koppelt aan klanten die een rit nodig hebben. Bovendien, redeneert Uber, moeten chauffeurs niet bij de Britse rechtbank aankloppen, maar rechtsbijstand zoeken in Nederland, waar het Europese hoofdkantoor van de dienst is gevestigd.

null Beeld reuters
Beeld reuters

'Enorme overwinning'

Maria Ludkin, juridisch directeur van de Britse vakbond GMB die de zaak aanspande, spreekt tegenover persbureau Reuters van een 'enorme overwinning'. 'Dit zal een enorme positieve invloed hebben op de chauffeurs, en op duizenden anderen die bij bedrijven werken waar ze ten onrechte als zelfstandige ondernemer worden aangemerkt'.

De uitspraak van de Britse rechter kan ook gevolgen hebben van vergelijkbare diensten als Deliveroo. Deze bedrijven zijn exponenten van de nieuwe economie, waarbij mensen diensten via een technologieplatform kunnen inkopen bij individuele aanbieders. De koppelsites krijgen een commissie, maar zijn niet verantwoordelijk voor de transactie.

In augustus zette een rechter in San Francisco nog een streep door een megaschikking van 100 miljoen dollar die Uber afgelopen voorjaar trof met Californische taxichauffeurs, die eveneens meenden dat ze ten onrechte als zelfstandige ondernemer werden gezien. Volgens de rechter werd bij die overeenkomst de mogelijke hoogte van de claims onderschat.

Op de knieën

Uberchauffeurs zijn natuurlijk helemaal geen zelfstandige ondernemers, zegt ook arbeidsrechtadvocate Shannon Liss-Riordan. Bedrijven als FedEx en Starbucks kreeg zij al op de knieën. (+)

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden