Britse rechter: arrestatiebevel Assange nog steeds geldig, WikiLeaks-oprichter blijft 'gevangen' in ambassade

Het ziet ernaar uit dat WikiLeaks-oprichter Julian Assange toch nog langer in de ambassade van Ecuador in Londen moet blijven waar hij ruim vijf jaar geleden toevlucht zocht. Een Britse rechtbank bepaalde dinsdag dat het arrestatiebevel tegen hem nog steeds geldig is.

Bert Lanting
null Beeld epa
Beeld epa

De 46-jarige Assange is bang dat hij, zodra hij de ambassade verlaat, zal worden gearresteerd en vervolgens zal worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Zijn advocaat, Mark Summers, had de rechtbank gevraagd het arrestatiebevel op te heffen, omdat de Zweedse justitie een uitleveringsverzoek tegen hem had ingetrokken. De Zweedse justitie wilde Assange verhoren nadat hij door een vrouw van verkrachting was beschuldigd, maar heeft die zaak inmiddels geseponeerd.

Gezondheid achteruit

Volgens Summers heeft het arrestatiebevel tegen Assange daarmee zijn doel verloren. Hij wees er ook op dat Assange nu al ruim vijf jaar als een gevangene in een kamertje in de ambassade heeft doorgebracht, zonder voldoende zonlicht en medische zorg. Daardoor is zijn fysieke en psychische gezondheid sterk achteruitgegaan, aldus de advocaat van Assange.

De rechtbank wees het verzoek van Assange echter af. Volgens rechter Emma Arbuthnot heeft Assange zich niet gehouden aan de voorwaarden waaronder hij ruim vijf jaar geleden op borgtocht werd vrijgelaten. Om aan arrestatie te ontkomen, vluchtte hij toen de Ecuadoraanse ambassade in.

Assange bij de ambassade van Ecuador in Londen. Beeld epa
Assange bij de ambassade van Ecuador in Londen.Beeld epa

Na vijf en een half jaar hebben zijn Ecuadoraanse gastheren zo langzamerhand genoeg van zijn aanwezigheid, maar Assange weigert te vertrekken. Volgens WikiLeaks ligt er in de Verenigde Staten een aanhoudingsverzoek tegen hem klaar wegens het publiceren van honderdduizenden geheime diplomatieke boodschappen. Die had hij gekregen van de Amerikaanse militair Chelsea Manning, die vorig jaar gratie kreeg van aftredend president Barack Obama.

Ecuador verleende Assange onlangs staatsburgerschap en bood hem asiel aan in de hoop de situatie op te lossen. Maar de Britse regering weigerde akkoord te gaan met een regeling waarbij Assange de status van diplomaat zou krijgen, zodat hij het land zou kunnen verlaten.

Volksheld

Assange kreeg de status van volksheld nadat WikiLeaks in 2010 bergen documenten over de oorlog in Afghanistan en vertrouwelijke boodschappen van Amerikaanse diplomaten had gepubliceerd. Maar zijn reputatie heeft nogal geleden als gevolg van de rol die WikiLeaks heeft gespeeld in de verkiezingsstrijd tussen Donald Trump en Hillary Clinton. WikiLeaks publiceerde toen allerlei emails die schadelijk waren voor Clinton. De emails waren vermoedelijk afkomstig van Russische hackers die hadden ingebroken in het computersysteem van de Democratische partij.

Het optreden van WikiLeaks leverde de organisatie de complimenten op van Trump. 'Ik hou van WikiLeaks!', zei Trump in een tweet. Voor de klokkenluidersorganisatie was dat aanleiding Trumps zoon Donald jr. een curieus verzoek te doen: of zijn vader er bij de Australische autoriteiten op zou kunnen aandringen Assange tot ambassadeur in Washington te benoemen - Assange heeft de Australische nationaliteit. Maar daar is nooit wat van gekomen. In plaats daarvan beschuldigde de nieuwe chef van de CIA, Mike Pompeo, Assange ervan dat hij leiding geeft aan een 'vijandige inlichtingendienst' die samenwerkt met Rusland.

null Beeld epa
Beeld epa
Assange heeft een kat om hem gezelschap te houden in de ambassade van Ecuador. Beeld afp
Assange heeft een kat om hem gezelschap te houden in de ambassade van Ecuador.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden