'Britse rapper toch niet beul in video's van onthoofdingen'

Er is verwarring ontstaan over de identiteit van 'Jihad John', de strijder van Islamitische Staat die de afgelopen twee weken als beul optrad in de video's waarin twee Amerikaanse journalisten werden onthoofd. Volgens veiligheidsexperts is de man die in de twee onthoofdingsvideo's te zien is toch niet de 23-jarige Londense ex-rapper Abdel-Majed Abdel Bary, ook bekend als L Jinny.

Redactie
De beul in de video die door Islamitische Staat is vrijgegeven. Beeld Videostill
De beul in de video die door Islamitische Staat is vrijgegeven.Beeld Videostill

Britse geheime diensten beschouwden Bary als de hoofdverdachte van de moord op James Foley, die in augustus werd onthoofd. Hoe ze zijn identiteit konden achterhalen, werd niet meegedeeld, maar volgens Daily Mail gebeurde dat op basis van getuigenissen van voormalige gijzelaars en een analyse van de stem en het lichaam.

Tegen eerdere beweringen in, stellen de deskundigen nu dat Bary toch niet bij de moorden betrokken was. De veiligheidsdiensten zouden een andere verdachte in het vizier hebben, maar om wie het gaat is niet bekend. Na de onthoofding van Foley schoof de Britse pers drie namen van mogelijke daders naar voren: ex-rapper Abdel-Majed Abdel Bary, jihadist Abu Abdullah al-Britani en hacker Abu Hussain al-Britani.

Overeenkomsten
Volgens Sky News vertoont de beul die in de onthoofdingsvideo van Steven Sotloff te zien is heel wat overeenkomsten met de IS-strijder die James Foley om het leven bracht. De zender vermoedt dat het om dezelfde dader gaat, aangezien hij Obama begroet alsof dat niet de eerste keer is.

In de video die gisteren is vrijgegeven, zegt de beul: 'Ik ben terug, Obama. En ik ben terug vanwege jouw arrogante buitenlandse politiek ten opzichte van de Islamitische Staat.'

Sky News geeft ook aan dat de dader het zelfde soort mes gebruikt bij de onthoofding en dat hij een identieke schouderholster draagt als in de vorige video. 'Hij heeft ook exact hetzelfde Britse accent, maar het is wel duidelijk dat zijn stem bewerkt is.'

Volgens de Britse inlichtingendiensten zijn er overeenkomsten tussen de stem van de beul in de twee video's die door Islamitische Staat (IS ) zijn vrijgegeven. Als dat zo is, weten de Britten snel met wie ze te maken hebben. De Britse ambassadeur in Washington, Sir Peter Westmacott, zei vorige maand dat de man die James Foley vermoordde bijna is geïdentificeerd: 'We gebruiken alle middelen die we hebben, we gebruiken stemherkenningstechnologie om hem te identificeren. Ik kan niet meer zeggen, maar we zitten dichtbij.'

'The Beatles'
Groot-Britannië schrok op toen IS vorige maand een video vrijgaf waarin James Foley werd vermoord door een man met een Brits accent. Een voormalige gijzelaar vertelde dat hij de beul herkende als één van de drie Britten die door gevangenen 'The Beatles' werden genoemd. In dit geval zou het om 'John' gaan, die in de media al snel 'Jihadi John' werd genoemd. Sommige media meldden dat de beul de Britse rapper L Jinny was, maar dat is nooit bevestigd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden