Britse premier zegt dat Brexit voor eind maart begint

Het Verenigd Koninkrijk zal de Brexit voor eind maart in werking stellen. Dat heeft de Britse Theresa May vanochtend gezegd in een interview met de BBC. Eerder al had ze tegenover The Sunday Times geopenbaard dat alle Europese wetgeving zal worden overgebracht naar een Great Repeal Act, waarna de Britten zelf kunnen bepalen welke onderdelen ze willen behouden. Met deze stap betrekt ze het parlement bij de Brexit.

Theresa May arriveert in Birmingham voor het congres van de Conservatieve Partij. Beeld getty
Theresa May arriveert in Birmingham voor het congres van de Conservatieve Partij.Beeld getty

May stond de laatste weken onder druk om iets meer te zeggen over de Britse uittreding dan dat 'Brexit Brexit is'. Later vandaag zal ze meer bekend maken tijdens haar openingstoespraak op het Conservatieve partijcongres, waar ook de Brexiteers Boris Johnson, Liam Fox en David Davis aan het woord zullen komen.

De Eurogezinde partijveteraan Kenneth Clarke had gezegd dat de 60-jarige premier, met wie hij geen goede relatie heeft, geen idee heeft wat ze moet doen. Dat blijkt niet zo te zijn. May maakte vanochtend bekend dat Brussel ergens in maart een schrijven kan verwachten met de mededeling dat de Britten officieel uit de Europese Unie stappen. Dan volgt er een overgangsperiode van twee jaar waarin druk zal worden onderhandeld over de boedelscheiding.

Eurogezinde Conservatieven zien liever dat Londen wacht totdat de Franse en Duitse verkiezingen achter te rug zijn, maar langdurige onzekerheid is schadelijk. De regering kan het betreffende artikel 50 zelfstandig in werking laten stellen, al zijn enkele activistische advocaten nu een rechtszaak aan het voorbereiden om dit tegen te houden.

Hoe gaat de Brexit-minister een uittreding vormgeven?

Deelname aan de interne markt van de Europese Unie is bepaald geen noodzaak. Dat benadrukte David Davis bij zijn eerste optreden als Brexit-minister in het Lagerhuis. Lees hier meer.

Fel debat

Wat May betreft mag het parlement wel zijn stem laten horen over de Europese wetgeving. Onder met motto 'take back control' willen de Britten zelf weten welke Europese wetten ze willen handhaven. Hiermee breekt het VK ook meteen met het Europese hof van justitie.

Het herroepen van de Europese Gemeenschapswet uit 1972 zal voor een fel debat zorgen. Een meerderheid van het Lagerhuis was tegen een Brexit. Om de sociaaldemocratische parlementsleden te paaien heeft May al beloofd dat de door Brussel opgestelde sociale wetgeving voor werknemers zal worden gehandhaafd.

Over het soort Brexit - een harde of een zachte - sprake May zich niet uit. Haar Brexiteers Fox en Davis willen volledig breken, dus ook met de interne markt. Ministers zijn nu in gesprek met het bedrijfsleven. De meeste bedrijven willen binnen de gemeenschappelijke markt blijven en hebben geen moeite met het vrije verkeer van personen. Aan de andere kant is een groot deel van de bevolking voor immigratiebeperking.

Socialisme

Terwijl Londen druk bezig is met de Brexit, pleit Labour-leider Jeremy Corbyn voor een 21ste-eeuws socialisme. De net herkozen Labour-voorman wil veel meer sociale huurwoningen laten bouwen. Ook pleit hij voor het nationaliseren van nutsbedrijven en het oprichten van een nationale investeringsbank. Bedrijven moeten meer belasting gaan betalen. Lees dit artikel van Volkskrant-correspondent Patrick van IJzendoorn.

Zorgen

May gaat praten met topman Carlos Ghosn van Nissan. De Japanse automaker werd in 1982 door Margaret Thatcher naar Sunderland gelokt met de belofte dat het VK altijd lid zou blijven van het Europese samenwerkingsverband. Goshn zei vorige week dat hij alleen nieuwe investeringen wil doen als de Britse regering eventuele exporttarieven in de toekomst gaat vergoeden.

In een toespraak eerder deze week zei Fox dat de financiële wereld zich geen zorgen hoeft te maken over een harde Brexit omdat Europese landen als Duitsland en Nederland wel gek zouden zijn om een handelsoorlog te beginnen. Hij zei dat de architectuur van de Europese Unie langzaam aan het afbrokkelen is en dat een generatie Zuideuropese jongeren is opgeofferd voor het behoud van de euro. Zonder het VK wordt Duitsland, zo voorspelde hij, 'de grootste pinmachine ter wereld'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden