Britse premier May wijst Russen waarschijnlijk aan als daders van zenuwgasaanval op ex-spion Skripal

De Britse premier Theresa May zal maandag Rusland waarschijnlijk de schuld geven van de zenuwgasaanval, vorige week zondag, op een Russische ex-spion en diens dochter. Dat heeft het prominente Conservatieve kamerlid Tom Tugendhat, voorzitter van de Kamercommissie Buitenlandse Zaken, bekendgemaakt bij de BBC. Hij deed dit voor het spoedoverleg waarbij May, de betrokken ministers en veiligheidsdiensten zich buigen over de betrokkenheid van het Kremlin.

Theresa May na een bijeenkomst in het Lagerhuis op 7 maart.Beeld epa

Zodra vast is komen te staan dat de Russische autoriteiten, die reeds openlijk hadden verklaard dat landverraders hun leven niet zeker zijn, achter de dubbele moordpoging in het kathedraalstadje Salisbury zitten, zal May bekend maken welke stappen Londen gaat zetten. De verwachting is dat enkele Russische diplomaten (en spionnen) het land worden uitgezet en dat er geen officiële delegatie naar Rusland gaat, onder wie prins William, om het voetbalteam tijdens het wereldkampioenschap te vergezellen.

De grote vraag is of de Britten daadwerkelijk van plan zijn om de oligarchen aan te pakken, met name hen die goede banden koesteren met Vladimir Poetin. Daarbij wordt gedacht aan het intrekken van visa en confisqueren van bezittingen. Een van de superrijken op wie de schijnwerpers zullen komen te staan is Chelsea-eigenaar Roman Abramowitsj. Van hem is bekend dat hij op goede voet staat met het Kremlin en de president zelfs een jacht van 30 miljoen euro zou hebben gegeven.

Skripal in de rechtbank van Moskou in 2006.Beeld Reuters

De Magnitsky-wet

Een andere is Oleg Deripaska, de aluminiummagnaat die in Londen woont en goede contacten heeft met belangrijke politici. Zo ontving hij ooit George Osborne en Peter Mandelson op diens jacht. Hij is een van de achttien prominente Russen die de Verenigde Staten niet in mogen. Dat komt door de Magnitsky-wet, een inreisverbod voor mensen die hun rijkdom op onduidelijke wijze hebben verworven. Deze wet is vernoemd naar de Russische zakenman Sergei Magnitsky die in 2009 na te zijn mishandeld overleed in een Russische cel.

Magnitsky had indertijd het grootste belastingschandaal uit de Russische geschiedenis aan het licht gebracht, veroorzaakt door een maffiabende die banden zou hebben gehad met het Poetin-regime. De Russische zakenman Alexander Perepelichny, die hier informatie over had verstrekt, werd in 2012 dood aan aangetroffen bij zijn villa in Surrey, een sterfgeval dat nooit helemaal is opgehelderd.

Uiterst behoedzaam

May is in het verleden terughoudend geweest waar het gaat om sancties tegen de Russen. Als minister van Binnenlandse Zaken heeft ze een gerechtelijk onderzoek naar de poloniummoord in 2006 op de Russische ex-spion Alexander Litvinenko lange tijd tegengehouden. Uiteindelijk bepaalde een onderzoeksrechter dat het Kremlin achter deze dood zit. Nog steeds is ze uiterst behoedzaam, anders dan haar minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson, die juist harde sancties wil.


De liquidatiepoging op Ruslands grootste verrader

Sergej Skripal: 'Een van de ergste verraders die Rusland heeft gekend' (+)
De man die in het Britse Salisbury mogelijk werd vergiftigd, samen met zijn dochter, is in 1995 door de Britse MI6 gerekruteerd. Hij werkte toen voor de Russische militaire inlichtingdienst.

Waarom veel erop wijst dat Rusland achter de liquidatiepoging van ex-spion Skripal zat
Het lijkt een scène uit een spionagefilm: een voormalige Russische dubbelspion die het slachtoffer is van een liquidatiepoging van zijn vroegere baas. Volgens de Britse regering werd er zenuwgas gebruikt tegen Sergei Skripal en zijn dochter. Vijf vragen over het gebruik van zenuwgas, en waarom alles erop wijst dat een staat achter de mislukte liquidatiepoging zat.

Druk op Londen groot om Rusland te straffen na liquidatiepoging van ex-spion Skripal
De Britse regering staat onder zware druk maatregelen te nemen nu gebleken is dat de vroegere Russische spion Sergej Skripal en zijn dochter door middel van een uiterst zeldzaam zenuwgas zijn vergiftigd. Beiden verkeren nog steeds in een kritieke toestand. Ook een Britse politieagent die hun te hulp schoot, moest met ernstige vergiftigingsverschijnselen opgenomen worden, maar met hem gaat het volgens de autoriteiten inmiddels iets beter.

Britse autoriteiten: Russische dubbelspion Sergej Skripal en dochter vergiftigd met zenuwgas
Sergej Skripal en zijn dochter blijken te zijn vergiftigd met een zenuwgas. Dat heeft het hoofd van de Britse antiterreur-eenheid die de mysterieuze vergiftiging onderzoekt woensdag bekend gemaakt.

Militairen verwijderen een politieauto van een parkeerplaats in Salisbury. De politie heeft sporen gevonden van zenuwgas in de pizzeria in de stad waar Skripal en zijn dochter Joelia zondag 4 maart lunchten.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden