Britse premier Blair in het nauw

LONDEN (ANP) - De Britse premier Tony Blair ligt onder vuur. In een van de moeizaamste weken van zijn negenjarige premierschap heeft hij zich moeten verdedigen tegen beschuldigingen over geheime leningen en de verstrekking van adelijke titels aan grote sponsoren van zijn Labour-partij.

Voorafgaand aan de verkiezingen waarin Labour in 1997 een verpletterende overwinning boekte, heeft de socialistische partij een reeks geheime leningen afgesloten. Labour erkende vrijdag dat de partij in totaal 14 miljoen pond (22 miljoen euro) binnenhaalde van een aantal geldschieters, nadat de banken hadden geweigerd het partijkrediet te vergroten.

Blair bevestigde donderdag in zijn maandelijkse persconferentie dat hij de leningen niet had voorgelegd aan de man die in die tijd verantwoordelijk was voor de partijfinanciën, Jack Dromey. Hij aanvaardde persoonlijk de verantwoordelijkheid, zei hij donderdag, maar kon niet verklaren waarom Dromey onwetend was gehouden.

Adelstand

Tegelijkertijd moet Blair zich verdedigen tegen beschuldigingen dat grote geldschieters van Labour hun vrijgevingheid beloond zien met een verheffing in de adelstand. Mensen die de partij in de loop der jaren tonnen of zelfs miljoenen ponden toeschoven, zijn inmiddels geridderd of hebben zelfs een plaats in het Hogerhuis gekregen.

Blair ontkende een verband tussen de donaties en de koninklijke onderscheidingen, maar zag zich toch gedwongen hervormingen aan te kondigen. De premier mag zich in de toekomst niet meer intensief benoemen met de lintjesregen en de verheffingen in de ridderstand, hoewel hij in de praktijk die bevoegdheid houdt tot de hervormingen parlementair zijn goedgekeurd.

Een stemming in het Lagerhuis onderstreepte de afkalvende autoriteit van de premier. Hoewel Blair zijn wet voor hervormingen in het onderwijs door het Lagerhuis wist te loodsen, won hij de stemming alleen dankzij de steun van de Conservatieve Partij. Van zijn eigen Labour-fractie rebelleerden 52 Lagerhuis-leden openlijk en stemden tegen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden