Britse politie weet zware aanslagen IRA te voorkomen

Met de vondst van tien ton explosief materiaal en de arrestatie van zes verdachten denkt de politie van Londen een aantal zware bomaanslagen van de IRA in of rond de Britse hoofdstad te hebben voorkomen....

BERT WAGENDORP

Van onze correspondent

Bert Wagendorp

LONDEN

Maandagochtend verrichtte de politie op verschillende plaatsen in Londen huiszoekingen. Bij een daarvan, in de wijk Hammersmith, werd een verdachte doodgeschoten. Met de tien ton explosief materiaal die maandag werd aangetroffen in een loods in Noord-Londen had de IRA zeven bommen kunnen produceren van het kaliber waarmee half juni het centrum van Manchester werd opgeblazen. Bij de aanslag in Manchester raakten 206 personen gewond. De bom die in februari in de Londense Docklands twee dodelijke slachtoffers maakte en voor ongeveer 250 miljoen gulden schade aanrichtte, bevatte naar schatting duizend kilo explosief materiaal.

De politie vond in Noord- en West-Londen twee vrachtwagens die vermoedelijk bestemd waren om te dienen als rijdende bom. Uit het formaat van de twee wagens leidde de politie af dat de IRA van plan was aanzienlijk zwaardere bommen te laten ontploffen dan die in Manchester en Londen. De autobom in Manchester was de zwaarste die de organisatie ooit in Engeland tot ontploffing bracht.

Behalve de uit kunstmest gefabriceerde explosieven, vond de politie in de loods een kilo van het hoogexplosieve semtex, drie kalasjnikovs, dertien ontstekingsmechanismen en twee boobytraps, bedoeld om auto's op te blazen.

Die laatste vondst wijst er volgens de politie op dat de IRA voor het eerst sinds lange tijd ook weer aanslagen op 'leden van het Britse establishment' op de agenda heeft staan. De laatste politicus die slachtoffer werd van een door de IRA geplaatste autobom was het Conservatieve parlementslid Ian Gow, in 1990.

Het is de tweede keer binnen korte tijd dat de Londense politie, in samenwerking met anti-terrorisme-eenheden en Scotland Yard, een grote hoeveelheid bommateriaal van de IRA vindt. Op 15 juli werden in twee huizen in Zuid-Londen verschillende componenten aangetroffen voor 36 bommen.

De Britse veiligheidsdiensten hebben de afgelopen weken gewaarschuwd voor een nieuw IRA-offensief, voorafgaand aan een mogelijk nieuw staakt-het-vuren. In de ogen van IRA-strategen zou een wapenstilstand effectiever zijn indien daaraan voorafgaand de druk op de Britse regering wordt opgevoerd middels een geweldscampagne.

Met deze aanpak zouden bovendien de haviken binnen de IRA voorlopig weer even rustig zijn te houden en mogelijk dat deze zich vervolgens met een tactisch staakt-het-vuren zouden kunnen verzoenen.

Kenners van de werkwijze van de IRA denken dat de organisatie ongeveer twee maanden vertraging heeft opgelopen bij de voorbereiding van een grote aanslag. Gevreesd wordt dat de IRA nu binnen enkele weken een kleinere bom tot ontploffing zal brengen. Dit is de niet ongebruikelijke reactie van de tereurorganisatie op tegenslagen als die van gisteren. De IRA wil daarmee laten zien dat de eigen slagkracht niet is aangetast.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden