Britse politie vindt dodelijk gif

De Britse politie heeft een kleine hoeveelheid van het zeer dodelijke gif ricine gevonden in een huis in Londen. Niet uitgesloten wordt dat het gif was bestemd voor een terroristische aanslag in Groot-Brittannië....

Van onze correspondent Peter de Waard

De Britten zijn ervan overtuigd dat zij na New York, Bali en Kenia het volgende doelwit zullen zijn van een terroristische aanslag. De gezondheidsautoriteiten hebben daarom onmiddellijk in het hele land huisartsen en ziekenhuizen gewaarschuwd over de verschijnselen van een ricinevergifting. In november brak ook al paniek uit toen de politie een aantal Noord-Afrikanen arresteerde die werden verdacht van een gifgasaanval op de Londense metro. Uiteindelijk moesten ze allemaal weer worden vrijgelaten.

Ricine is al dodelijk bij aanraking of inademing. Twee microgram - nog geen zoutkorrel - is voldoende om iemand te doden. Het is daardoor een gevreesd wapen. In Groot-Brittannië is het gif sinds het einde van de Koude Oorlog niet meer aangetroffen. In 1978 werd op Waterloo Bridge de Bulgaarse dissident Georgi Markov gedood door een steek met een paraplu, waarvan de punt met ricine was ingesmeerd.

De ontdekte hoeveelheid ricine is volgens de politie klein. Formeel wordt gesproken van 'sporen van ricine'. Het wordt niet uitgesloten dat de gevonden hoeveelheid deel uitmaakt van een grotere voorraad. Ricine is een afvalstof bij de productie van plantaardige olie. In grotten in Afghanistan zijn afgelopen winter hoeveelheden ricine aangetroffen, net als gebruiksaanwijzingen voor de productie van het biologische wapen.

Hoewel er ook onmiddellijk een relatie werd gelegd met Al Qa'ida is niet duidelijk of de groep van Bin Laden ook achter deze actie zit. De Britse premier Blair zei gisteren dat de vondst echter bewijst dat terroristische groeperingen dicht bij huis actief zijn. 'De arrestaties laten zien dat het gevaar van een aanslag reëel is en dat de potentiële dreiging groot is', aldus Blair.

De premier sprak in Londen ambassadeurs en diplomaten toe. Hij zei dat 'het slechts een kwestie van tijd is dat terroristische groeperingen zullen beschikken over massavernietigingswapens'. Daarom moeten regimes als dat van Saddam Hussein worden ontwapend. Hij zei hierbij zij aan zij te zullen staan met de Amerikaanse president Bush. 'Het is in ons eigen belang om de trouwste bondgenoot van de VS te zijn. De wereld mag niet toezien hoe de VS alleen de ijzers uit het vuur halen.'

Maar hij zei dat Amerika hiervoor ook een prijs moet betalen. De VS moeten zich niet alleen blindstaren op de strijd tegen het internationale terrorisme, maar moeten zich ook inzetten voor het vredesproces in het Midden-Oosten en de bestrijding van armoede en het broeikaseffect. Hij drong er bij de Amerikaanse regering op aan 'de wereldagenda te verbreden'. Blair wil ondermeer dat de VS meer druk op Israël uitoefenen om een Palestijnse delegatie de gelegenheid te geven volgende week deel te nemen aan een vredesconferentie in Londen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden