Britse politie staakt omstreden DNA-onderzoek

De Britse politie gebruikt voorlopig niet meer een omstreden DNA-onderzoeksmethode die ook in Nederland wordt gebruikt. Deze LCN-DNA-methode was een belangrijke reden waarom donderdag de verdachte van de bloedige bomaanslag in Omagh in 1998 werd vrijgesproken.

ANP

In Nederland is de methode onder meer gebruikt in het onderzoek naar de Schiedammer parkmoord.

DNA-monster
Bij het ‘Low Copy Number'-onderzoek wordt een minimaal DNA-monster van slechts enkele cellen gebruikt om een DNA-profiel vast te stellen. De methode mag alleen worden toegepast door uiterst gespecialiseerde onderzoekers en wordt uitsluitend in Groot-Brittannië, Nederland en Nieuw-Zeeland toegestaan als wettig bewijs.

In Groot-Brittannië geldt de regel dat de resultaten alleen als ondersteunend bewijs mogen worden gebruikt. De Britse politie gaat een aantal lopende zaken waarin de onderzoeksmethode als bewijs wordt opgevoerd, opnieuw onderzoeken, meldden de Britse media zaterdag.

Het Nederlandse ministerie van Justitie laat weten de uitspraak van de Noord-Ierse rechtbank te onderzoeken om te bepalen of de LCN-methode opnieuw moet worden bekeken.

Misleiding
Een Noord-Ierse rechtbank sprak de verdachte van de bomaanslag in Omagh vrij, omdat de politie zich schuldig zou hebben gemaakt aan ‘opzettelijke en berekenende misleiding’ tijdens het onderzoek. Twee politiemannen zouden hebben gelogen over de manier waarop ze forensisch materiaal hadden verzameld.

De aanslag in Omagh, enkele maanden na de Goede Vrijdag-akkoorden, kostte het leven aan 29 mensen. Meer dan 220 anderen raakten gewond.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden