Britse politie schuldig aan Hillsboroughramp in 1989

Twee jaar achtereen werd gerechtelijk onderzoek gedaan naar de grootste voetbalramp ooit. Conclusie is dat niet de supporters van Liverpool beesten waren, maar eerder de politie.

Gewonde supporter tijdens de ramp in het Sheffield Wednesday-stadion. Beeld afp

De voetbalramp van Hillsborough, waarbij 27 jaar geleden 96 Liverpool-supporters in de verdrukking omkwamen, was de schuld van de politie. Ook hebben de autoriteiten zich schuldig gemaakt aan het in de doofpot stoppen van dit dodelijke falen. Dat heeft een jury geconcludeerd na een twee jaar durend gerechtelijk vooronderzoek.

Het betekent genoegdoening voor de nabestaanden, die langer dan een kwart eeuw voor gerechtigheid hebben gestreden. Justitie gaat nu kijken of toenmalig politiecommandant David Duckenfield kan worden vervolgd.

'You'll never walk alone'. Blij zongen nabestaanden dinsdag het volkslied van de Merseyside bij de speciaal voor deze zaak gebouwde rechtbank in Warrington. Kort daarvoor had de juryvoorzitter, in tranen, laten weten dat de fans geen blaam troffen bij de tragedie die in het stadion van Sheffield bij de bekerwedstrijd tussen Liverpool en Nottingham Forest had plaatsvonden.

Verdrukking

96 fans werden doodgedrukt bij de grootste voetbalramp uit de geschiedenis. Het jongste slachtoffer was 10 jaar oud. Individuele dienders hielpen die zaterdagmiddag waar mogelijk, maar binnen het korps heerste de gedachte dat Liverpool-fans beesten waren.

Dat oordeel in is niet helemaal nieuw. Kort na de catastrofe had rechter Peter Taylor de schuld reeds bij de politie gelegd, maar dat was toen meer een voetnoot bij de aanbeveling om staanplaatsen in stadions af te schaffen. Een groot deel van dat rapport handelde bovendien over hooliganisme, terwijl dat juist niets met Hillsborough te maken had.

Direct na de ramp had de politie dagblad The Sun verteld dat Liverpool-fans de schuld waren, wat leidde tot de meest schandalige voorpagina die deze krant ooit heeft gemaakt. Tot op de dag van vandaag boycotten Liverpudlians deze krant, ondanks de verlate excuses van toenmalig hoofdredacteur Kelvin MacKenzie.

Drukte bij de rechtszaal. Beeld epa

Identificatie

De grootste fout van de politie was het openzetten van de toegangshekken terwijl de vakken al vol waren. Tijdens de massale verdrukking sloegen sommige agenten fans terug in de dodelijke vakken. Commandant Duckenfield stuurde politiehonden in plaats van ambulances. De ambulancedienst zelf ondernam amper actie.

Bij de identificatie van de doden werden nabestaanden door rechercheurs op agressieve wijze ondervraagd over het drankgebruik van hun dierbaren. Er vonden postume bloedtests plaats, zelfs bij het tien jaar oude slachtoffertje. Ondanks dat alles werd er in 1991 in het eerste onderzoek geconcludeerd dat de ramp slechts een groot ongeluk was tot woede van de nabestaanden.

Jarenlang hebben de autoriteiten geprobeerd de zaak in de doofpot te houden. In 2011 vergeleek David Cameron de nabestaanden zelfs met een blinde man die in een donkere kamer naar een zwarte kat zoekt. Een jaar later werd bepaald dat er een nieuw gerechtelijk vooronderzoek moest komen.

De dinsdag gepubliceerde conclusie daarvan zorgde voor blijdschap en strijdlust. 'De tijd is rijp voor de gevolgen', beweerde Anne Burkett, wier 24-jarige zoon Peter is omgekomen. Nu is de blik gericht op de leden van het betrokken politiekorps, te beginnen met Duckenfield, die naar eigen zeggen 'de verschrikkelijke leugen' heeft verspreid dat dronken fans de hekken zelf hadden geopend.

Meer smetten

Niet alleen het politiekorps van Zuid-Yorkshire heeft een slechte naam. Ook andere Britse politiekorpsen zijn door de jaren in opspraak gekomen.

• De Guildford Four waren tot levenslang veroordeeld voor een IRA-aanslag op een pub in Guildford, maar nadat ze zestien jaar in de cel gezeten hadden bleek de politie te hebben gesjoemeld met bewijsmateriaal.

• De Birmingham Six, zes Ieren die tot levenslang waren veroordeeld door een IRA-aanslag, bleken te zijn mishandeld door de politie, leidend tot valse bekentenissen. Ze kwamen in 1991 na zestien jaar vrij.

• De wijze waarop de Londense politie de moord op de zwarte tiener Stephen Lawrence heeft onderzocht, leidde tot de vaststelling dat racisme welig tierde binnen het korps.

• Het neerschieten van de onschuldige Braziliaan Jean-Charles de Menezes twee weken na de aanslagen van 7 juli 2005 is een andere smet op het blazoen van de hoofdstedelijke politie.

• Bij het misbruikschandaal van wijlen televisiepersoonlijkheid Jimmy Savile speelde de politie jarenlang een dubieuze rol door aangiften nauwelijks serieus te namen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden