Update

Britse politie gaat toch weer informatie met VS delen over aanslag Manchester

De Britse politie is toch weer begonnen met het delen van informatie met de Verenigde Staten, onder meer over de aanslag in Manchester. Eerder vandaag meldde de BBC dat de Britse politie dat niet langer van plan was in verband met de 'lekkende' Amerikaanse veiligheidsdiensten. Met amper ingehouden woede zagen de eilandautoriteiten hoe geheime informatie over de aanslag afgelopen dagen terecht kwam bij de televisiezender CBS en The New York Times. Inmiddels hebben de Amerikanen nieuwe garanties gegeven dat de informatie niet weglekt.

Premier Theresa May, minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd en politiechef Ian Hopkins arriveren bij het hoofdkwartier van de politie in Manchester. Beeld afp
Premier Theresa May, minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd en politiechef Ian Hopkins arriveren bij het hoofdkwartier van de politie in Manchester.Beeld afp

Het lekken begon dinsdag, toen CBS de naam van de terrorist onthulde, alsmede het exacte aantal doden. De Britse politie had dit nog even geheim willen houden omdat het te vroeg openbaren van de naam ertoe zou kunnen leiden dat kompanen van de dader de benen nemen of bewijs zouden vernietigen. Bovendien is er altijd een kans dat het toch de verkeerde naam is. De Britse minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd zei 'geïrriteerd' te zijn over het lek in Washington, een eufemisme voor woedend.

Eerdere lekken

De burgemeester van Manchester Andy Burnham deed woensdag zijn beklag bij de Amerikaanse ambassadeur. Hij verzekerde dat het niet nog eens zou gebeuren. Dat bleek een valse belofte. Een paar uur later toonde The New York Times vier foto's van delen van de bom en de rugzak van Salman Abedi. Dit zette het uitwisselen van informatie tussen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk op het spel. Daarop werd bekend dat de politie van Manchester niet langer informatie zou delen met de Amerikanen, een beslissing die buiten 10 Downing Street om werd genomen.

Na de aanslagen van 7 juli 2005 in Londen speelde eenzelfde kwestie. Amerikaanse inlichtingendiensten hechten minder waarde aan discretie dan collega's in Europa. Dat geldt trouwens ook voor de pers. In The Daily Telegraph schreef buitenlanddeskundige Jeremy Shapiro dat Engelse journalisten waarschijnlijk dezelfde informatie hebben gekregen, maar zich hielden aan het verzoek van de regering om te wachten met openbaring. Shapiro beweerde dat toegang tot informatie van Amerikaanse diensten meer waard is dan zorgen over lekken.

Premier May gelooft trouwens niet dat Trump iets te maken heeft met de lekken. Op de Navo-top in Brussel donderdag beloofde Trump op te treden tegen het lekken van inlichtingen. Hij noemde het doorsluizen van gevoelige informatie naar de pers 'een grote bedreiging voor onze nationale veiligheid'.

The New York Times toonde foto's van delen van de bom. Beeld AFP/New York Times
The New York Times toonde foto's van delen van de bom.Beeld AFP/New York Times
De aanslagpleger heeft het explosief waarschijnlijk verborgen in een blauwe rugzak. Beeld AFP/New York Times
De aanslagpleger heeft het explosief waarschijnlijk verborgen in een blauwe rugzak.Beeld AFP/New York Times

Meer over de aanslag in Manchester

Ze zijn het symbool geworden van de aanslag in Manchester: de roze ballonnen in het inktzwarte decor na een ramp. Angst in de ogen, maar die roze ballon, díe hielden ze vast. (+)

Bereidde Abedi zijn aanslag op Manchester voor in IS-trainingskamp in Libië? Islamitische Staat is in Libië in ieder geval volstrekt niet verslagen.

Volkskrantcorrespondent Patrick van IJzendoorn bracht de dag door in een rouwend Manchester. Lees hier zijn reportage.

Teruglezen - Na de aanslag in Manchester hield de Volkskrant een liveblog bij, dat u hier kunt teruglezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden