Britse politicus wil leeftijd kindmigranten bepalen met tandheelkundig onderzoek

In het Verenigd Koninkrijk is rumoer ontstaan over de komst van de veertien 'kindmigranten' uit Calais die het land eerder deze week opnam als barmhartig gebaar. Sommigen van hen zien er opvallend oud uit.

Patrick van IJzendoorn
Twee kindmigranten staan buiten een asielzoekerscentrum in Londen nadat ze zijn overgekomen uit vluchtelingenkamp The Jungle in Calais. Beeld Reuters
Twee kindmigranten staan buiten een asielzoekerscentrum in Londen nadat ze zijn overgekomen uit vluchtelingenkamp The Jungle in Calais.Beeld Reuters

Gebitscontroles moeten volgens een Conservatief Lagerhuislid duidelijkheid verschaffen over de leeftijd, maar dat is op kritiek gestuit. Het debat houdt vermoedelijk voorlopig aan, omdat dit pas de eerste lichting is van driehonderd minderjarige migranten die de Britse regering overneemt uit de 'jungle' in het Franse Calais.

Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft geen middelen tot haar beschikking om leeftijden te controleren van migranten die zonder papieren aankomen. Ze krijgen na bestudering van hun uiterlijk en gedrag het voordeel van de twijfel.

Uit cijfers van het departement is gebleken dat er sinds september 2015 590 minderjarige asielzoekers zijn overgekomen uit vluchtelingenkampen over wier leeftijd onduidelijkheid bestond. In twee van de drie gevallen bleken achteraf uit aanvullende informatie dat ze volwassen waren. Volgens Davies ondermijnt dit het vertrouwen dat zijn landgenoten hebben in een humanitair toelatingsbeleid.

'Onethisch' voorstel

De veertien kindmigranten zijn maandag per bus vervoerd naar de immigratiedienst. De Britse regering handelt hiermee in lijn met een amendement op de eigen immigratiewetgeving, dat ooit was ingediend door Alf Dubbs, een Labour-politicus die tijdens de Tweede Wereldoorlog met de 'kindertransporten' uit bezette gebieden was meegekomen. Daarnaast willen de Britten de Fransen tegemoet komen. Beelden van gewonde of gedode kinderen hebben bijgedragen aan publieke steun voor de komst van kwetsbare vluchtelingen uit door oorlog geteisterde landen.

Onder de kindmigranten bevond zich onder meer een 14-jarige jongen uit Afghanistan die voor het eerst in tien jaar zijn oudere broer gaat zien. De meeste aandacht, zeker in de rechtse pers, ging uit naar kinderen die er verdacht oud uitzagen. 'Tell us the tooth' kopte The Sun woensdag, een verwijzing van het voorstel van kamerlid David Davies om de tanden te controleren van de jonge migranten. Volgens hem zijn mensen die op rijdende vrachtwagen springen ook bereid te liegen over hun leeftijd.

Minister Amber Rudd heeft woensdag afwijzend gereageerd op het 'onethische' voorstel van haar partijgenoot. Ook vluchtelingenorganisaties keuren het af. 'Het is niet mogelijk om de leeftijd van iemand te beoordelen aan de hand van diens uiterlijk', zei Judith Dennis namens de Refugee Council. 'Mensen begrijpen dat de voorkomens van tieners uiteenlopen.' Bovendien zouden de jongeren door de oorlog sneller oud zijn geworden. Volgens de tandartsenorganisatie is een tandheelkundig onderzoek alleen om medische redenen gepast.

Vorige week kwam Calais uitgebreid in het Britse nieuws, toen zangeres Lily Allen er een kijkje gingen nemen en voor het oog van de camera's in tranen uitbarstte. Na een gesprek met een 13-jarige Afghaanse jongen veroorzaakte ze ophef door namens Groot-Brittannië excuses aan te bieden voor het militaire optreden in Afghanistan. Een paar dagen later zei de jongen in kwestie, Shamsher Sherin, dat hij de Britten juist dankbaar was dat ze een poging hebben gedaan om het land te bevrijden van de door hem zo gevreesde Taliban.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden