Britse politici verslikken zich in smeergeld en snoepreizen

VAN ONZE CORRESPONDENTPATRICK VAN IJZENDOORN

LONDEN - De Britse politiek is in de ban van twee lobbyschandalen. Drie leden van het Hogerhuis en een Lagerhuislid zijn door hun partijen geschorst nadat ze zich hebben laten inpalmen door journalisten die zich voordeden als lobbyisten.

Het Conservatieve Kamerlid Patrick Mercer zag de palmbomen en cocktails al voor zich toen hij met afgevaardigden van 'The Society of Friends of Fiji' dacht te spreken. Ze waren, zo zeiden ze, in Westminster om steun te zoeken voor het streven van de militaire dictatuur van Fiji terug te keren in het Gemenebest. De 56-jarige oud-legerofficier incasseerde een voorschot van 4.000 pond (bijna 4.700 euro) en diende een pro-Fiji-motie in. Daarnaast richtte hij een parlementaire werkgroep op die een geheel verzorgde onderzoeksreis zou maken naar de tropische eilanden.

De undercoverjournalisten van de BBC en The Daily Telegraph hadden ook succes bij het Noord-Ierse Hogerhuislid John Laird. Deze zei voor confrères te kunnen zorgen die in ruil voor een gratis vakantie naar Fiji best Kamervragen zouden willen stellen. 'Het mooie van het Paleis van Westminster is dat je je hele politieke bestaan snoepreisjes kunt maken. Dagelijks krijg je aanbiedingen', pochte Laird.

Ook twee collega's van Mercer en Baird zijn in de val gelokt door journalisten, ditmaal van The Sunday Times. De sociaal-democratische Hogerhuisleden Brian Mackenzie, een oud-politiecommissaris, en Jack Cunningham hadden beloofd om, in ruil voor steekpenningen, hun politieke invloed uit te oefenen voor een (fictief) ZuidKoreaans zonne-energiebedrijf.

Enkele jaren geleden had David Cameron al voorspeld dat lobbypraktijken het volgende grote schandaal zouden vormen. Zijn gelijk heeft een zure bijsmaak, want wederom wordt zijn partij geassocieerd met 'sleaze'. In de jaren negentig droeg het 'Geld voor Kamervragen'-schandaal bij tot de ondergang van de regering-Major.

De aandacht richt zich nu op de werkgroepjes die soms niet meer lijken te zijn dan een dekmantel voor snoepreizen. Vorig jaar heeft de Kamervoorzitter een onderzoek ingesteld naar deze werkgroepjes, maar daar is weinig meer van vernomen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden