Britse politici: verdachten Guantánamo zelf berechten

Het Lagerhuis wil dat twee van terrorisme verdachte Britten die door de Amerikanen in Guantánamo Bay worden vastgehouden, in Groot-Brittannië zelf worden berecht....

Van onze correspondent

De Lagerhuisleden vrezen dat de twee - Moazzam Begg en Feroz Abbasi - in de VS geen eerlijk proces krijgen. De Amerikanen zouden de twee door een militair tribunaal willen laten berechten. Als ze schuld bekennen, kunnen ze twintig jaar krijgen. Indien ze zeggen onschuldig te zijn, lopen ze risico op de doodstraf. Begg en Abbasi mogen geen eigen advocaat kiezen, maar krijgen een raadsman toegewezen. Verder vindt het proces achter gesloten deuren plaats.

De Britse parlementariërs zijn bang dat de geestelijke toestand van de twee gevangenen die al achttien maanden opgesloten zitten 'in kooien van twee meter breed' veel te wensen overlaat.

De Liberaal-Democratische leider Charles Kennedy vroeg zich woensdag in het Lagerhuis af wat 'dit zegt over de Britse invloed in Washington'. 'Hoe lang tolereren we dat Britse burgers wegkwijnen in dit juridische niemandsland?', vroeg hij aan Blair. David Winnick - woordvoerder van de zeventig Labourparlementariërs die de petitie mede hebben ondertekend - riep Blair op zijn voet dit keer schrap te zetten.

Blair erkende dat de detenties in Guantánamo Bay moeten worden beëindigd. 'Daarover is geen discussie mogelijk. En er moet een eerlijk proces plaatsvinden dat voldoet aan de internationale normen. Maar de aard van de processen is nog altijd niet duidelijk.' Blair zei verder dat de Amerikanen op de hoogte zijn van het Britse verzet tegen de doodstraf. Hij zal de zaak opnemen met Bush, die hij binnenkort bezoekt.

Eerder heeft minister Jack Straw van Buitenlandse Zaken zijn zorg kenbaar gemaakt aan de Amerikaanse minister Colin Powell. Op de Amerikaanse basis Guantánamo Bay op Cuba worden in totaal 680 mannen vastgehouden die worden verdacht van banden met Al Qa'ida of de Taliban. Vorige week donderdag besloot president Bush dat zes van hen - onder wie de twee Britten en ook een Australiër - door een militair tribunaal worden berecht in plaats van door een gewone rechtbank.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden