'Britse Pinochet-uitspraak is inhumaan voor nabestaanden'

De Spaanse onderzoeksrechter Garzón, die in oktober opdracht gaf tot de arrestatie van de Chileense ex-dictator Pinochet in Londen, vindt de uitspraak van de Britse Law Lords van woensdag 'inhumaan'....

Het hoogste Britse rechtscollege bepaalde woensdag dat Pinochet vervolgd kan worden voor de misdaden tegen de menselijkheid die na 1988 tijdens zijn bewind zijn begaan.

Vervolging is niet mogelijk voor wat zich in de periode daarvoor heeft afgespeeld. Groot-Brittannië trad in 1988 toe tot een verdrag op grond waarvan iemand voor folteringen kan worden vervolgd.

'Familieleden van mensen die tijdens de dictatuur verdwenen hebben het recht te weten wat er met hen gebeurde, ongeacht het tijdstip van hun verdwijning. Dit recht ontkennen om de simpele reden dat zij vóór september 1988 verdwenen zou op zichzelf een onmenselijke daad kunnen zijn', aldus Garzón.

Hij zei ook inmiddels bewijzen tegen Pinochet te hebben voor 42 gevallen van marteling en moord ná 1988.

De Britse regering gaat na de uitspraak van de Law Lords bekijken of Pinochet uitgeleverd zal worden aan Spanje.

De ex-dictator zit in afwachting van die mogelijke uitlevering vast in een landhuis in een buitenwijk van Londen. De Britse minister van Binnenlandse Zaken Straw neemt uiteindelijk de beslissing over Pinochets lot.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden