Britse peuter Alfie Evans, middelpunt van juridische strijd,overleden

Het ongeneeslijk zieke Engelse jongetje Alfie Evans is vrijdagnacht overleden. Over het lot van de 23 maanden oude peuter uit Liverpool ontstond internationale commotie omdat de ouders het niet eens waren met de beslissing van het ziekenhuis om de kunstmatige beademing uit te zetten. De artsen kregen bij deze beslissing steun van het gerechtshof. De vader ging zelfs bij de paus op bezoek om hem te vragen het leven van zijn zoontje te redden.

Mensen leggen bloemen, knuffels en ballonnen voor het Alder Hey kinderziekenhuis in Liverpool na het overlijden van de peuter Alfie Evans. Beeld AP

Bij Alfie, die maandag nog de Italiaanse nationaliteit kreeg, werd enkele maanden na zijn geboorte een zeldzame aandoening geconstateerd die zijn hersenen langzaam vernietigden. Sinds eind 2016 lag hij in een semi-vegetatieve toestand in het ziekenhuis. Naar de inschatting van de behandelend artsen was er geen enkel uitzicht op verbetering. 

De jonge ouders weigerden zich neer te leggen bij het voorstel van de artsen om de machines uit te zetten. Hierop besloot het ziekenhuis voor juridische steun naar de rechter te stappen. De rechter oordeelde dat het in leven houden van de kleine slechts een voortzetting van diens lijdensweg zou betekenen.

'Alfie's leger'

De ouders, die zich ‘Alfie’s Leger’ noemden, kregen veel steun voor hun strijd. Het Vaticaan stelde zelfs voor om Alfie de Italiaanse nationaliteit te geven zodat hij in Rome verder kon worden behandeld. Ziekenhuispersoneel van Alder Hey kreeg via sociale media te maken met verwensingen en bedreigingen.

Vader Tom Evans staat de pers te woord. Beeld AFP

Daar bleef het niet bij. Oproepen van vader Tom om bij het ziekenhuis te komen bidden, leidden tot grote bijeenkomsten voor de deuren. Verpleegkundigen werden daarbij uitgescholden en geïntimideerd. Afgelopen maandag werden de machines uiteindelijk toch uitgezet.

De affaire doet denken aan de discussie die vorig jaar zomer ontstond na de beslissing van het Londense Great Ormond kinderziekenhuis om Charlie Gard niet verder te behandelen. Ook toen besliste de rechter in het voordeel van het ziekenhuis en bemoeide de paus zich met de behandeling, net als Donald Trump.

 Nadat Alfie was overleden schreef zijn moeder Kate het volgende op Facebook: ‘Mijn gladiator heeft zijn schild neergelegd en om om half drie zijn vleugels gekregen. Mijn hart is gebroken. Ik hou van je.’ Bij het ziekenhuis ontstond zaterdag een zee van ballonnen, kaarsen, bloemen, vlaggen en speelgoed.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.