Britse pers woedend: hoogste rechter verbiedt schrijven over ontrouw partner Elton John

De Engelse kranten mogen niet schrijven over het overspel van Elton Johns echtgenoot David Furnish. Dat heeft het Supreme Court, de Engelse Hoge Raad, donderdagavond bepaald. Volgens de hoogste rechters heeft het duo, en hun kinderen, recht op een 'vreedzaam familieleven'. Met deze beslissing heeft het Supreme Court privacywetgeving geschapen.

Patrick van IJzendoorn
Elton John en echtgenoot David Furnish. Beeld AP
Elton John en echtgenoot David Furnish.Beeld AP

Probleem is dat de Engelsen op internet precies kunnen lezen wie de 'celebrity' is over wie The Sun en andere kanten niet mogen berichten. The Daily Mail ruimde vandaag twee pagina's in om ironisch te schrijven over het perfecte huwelijk van Elton John.

Al weken popelt The Sun on Sunday om haar lezers voor te lichten over het triootje waar de 53-jarige Furnish aan mee had gedaan. Toen de 69-jarige zanger eerder dit voorjaar lucht kreeg van de onthulling was hij met succes naar de rechter gestapt om publicatie tegen te gaan. In hoger beroep bepaalde het gerechtshof dat er wel degelijk een algemeen belang bestaat, daar de zanger en zijn vriendje zichzelf presenteren als een gelukkig en harmonieus stel. Nu hebben de hoogste rechters dat besluit weer teruggedraaid.

Affaire

De inwoners van dat eiland hebben evenwel genoeg mogelijkheden om te ontdekken dat het 'celebrity-scandal' Engelands bekendste homostel aangaat. Het internet staat er vol van en ook buitenlandse kranten berichten gewillig, inclusief de Schotse Mail. Schotland heeft immers een eigen rechtssysteem. Het lijkt op de affaire rond de vreemdgaande voetballer Ryan Giggs, enkele jaren geleden. Ook toen verloor het recht van internet. Door te schrijven over een Portret van een Perfect Huwelijk steekt The Daily Mail de draak met Vrouwe Justitia.

Met haar beslissing heeft Supreme Court privacywetgeving geschapen, dit tot woede van de pers. 'Arrogante rechters en lafhartige politici moeten de vrije pers niet aan banden leggen', schreef de keurige Daily Telegraph vandaag in een hoofdredactioneel commentaar. De rechters bleken zich te hebben gebaseerd op het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens, dat het recht op een vreedzaam familieleven waarborgt. De vraag die nu wordt opgeworpen is of dat ook geldt voor bekendheden die maar te graag naar de pers stappen als het ze uitkomt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden