Britse pers pakt Prins Pils lekker aan

Engelse kranten hebben er veel ervaring mee, met koninklijke heisa, dus is het verstandig en leerzaam om eens te kijken hoe zij zoiets nou aanpakken....

BERT WAGENDORP

The Times ruimde er donderdag dus gewoon driekwart pagina voor in. Geen bescheten berichtje, geen lafhartig besmuikt geïroniseer, maar twee stevige, informatieve verhalen en enkele interessante foto's. Onderwerp: de zaak Emily Bremers versus koningin Beatrix.

Om te beginnen kijken we naar de briljante opbouw van dit koninklijke blok.

De kop boven het ene verhaal: Beatrix blamed for Prince's lost love. Hele goede kop, die geen enkele lezer onberoerd kan laten. Ruikt naar drama, verdriet en een verscheurde familie. Onderkop: 'Roger Boyes on why the Dutch Queen was not amused by son's girl.' Dat zou zelfs een Engelse republikein wel eens willen weten.

Onder deze kop staat links een foto van Frederique van der Wal, in mooie rode lingerie. Rechts de bekende foto van Emily Bremers die haar Leidse huis verlaat. Onderschrift: 'Verloren liefdes.' Dat hakt er alvast in.

Naast het hoofdverhaal staat een grote foto van koningin Beatrix, dansend met haar zoon. Ook hier een bijschrift dat zelfs de geharde scepticus een brok in de keel bezorgt: 'Koningin Beatrix dansend met kroonprins Willem-Alexander op een koninklijk bal: zij heeft al zijn vriendinnen afgewezen.' Hartverscheurende informatie.

Kop van het tweede verhaal: 'De nachtmerrie van het vinden van een sprookjesprinses.' Onderkop: 'Er is voor hen gewoon niet genoeg royalty in Europa om met elkaar te trouwen.' Tragiek! Links en rechts de kopjes van twee huwbare prinsessen, Martha Louise van Noorwegen en Victoria van Zweden.

Een sublieme opbouw. Zonder dat hij nog maar een stukje tekst heeft gelezen, weet de lezer al dat er binnen het Nederlands koninklijk huis sprake is van een afschuwelijk dilemma, dat alle betrokkenen krankzinnig dreigt te maken. Beatrix die alle burgermeisjes waarmee Willem-Alexander komt aanzetten afkeurt - onder wie nota bene eentje in het soort rode lingerie waar Engelsen zo gek op zijn -, terwijl de arme jongen in eigen koninklijke kring amper keuze heeft.

Wie nu nog de schouders ophaalt en doorbladert, is een gevoelloos monster.

In het eerste verhaal worden de achtergronden van de affaire tussen Willem-Alexander en Emily op een rij gezet - de Engelse lezer wist per slot van rekening tot donderdagochtend niet eens dat er een prins Alex bestond, laat staan een Emily Bremers. (Jammer dat de verslaggever het steeds heeft over 'Emily Brewers'. Mogelijk een verschrijving die is ingegeven door de bijnaam waaronder Alex volgens The Times in Nederland door het leven gaat, 'Prins Pils').

In het tweede verhaal concludeert de krant dat koningin Beatrix niet naar Engeland hoeft te kijken om een oplossing te vinden. Er zijn daar momenteel geen huwbare protestantse prinsessen voorradig. Waar dan wel? De krant komt niet veel verder dan de Scandinavische Victoria ('alleen mogelijk als Nederland en Zweden één land zouden worden') en Martha Louise - ook niet aannemelijk, want 'recentelijk genoemd als de andere vrouw in een Engelse echtscheidingszaak'.

En verder is er nog de kansarme prinses Alexia van Griekenland - al 33 en 'niet echt koninklijk' want 'herstel van de Griekse monarchie is onwaarschijnlijk'. Een Duitse protestantse prinses uit de oude aristocratie dan maar, zegt David Williamson van Debrett's Peerage.

Niet wereldschokkend allemaal, maar wel precies wat de Times-lezer altijd al over Willem-Alexander en Emily en Beatrix had willen weten. Well done chaps.

Bert Wagendorp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden