Britse pers lovend over euthanasiefilm IKON

De IKON-documentaire Dood op verzoek is door de tv-critici van de serieuze Britse kranten vrijwel unaniem gunstig beoordeeld. De geruchtmakende film over de vrijwillige dood van Cees van Wendel de Joode werd woensdagavond via BBC2 uitgezonden....

Van onze correspondent

Henk Strabbing

LONDEN

In de Daily Telegraph schrijft Hugh Massingberd: 'De kracht van de film was dat werd aangetoond dat individuele gevallen strikt op hun eigen merites moeten worden beoordeeld en niet bijeengeveegd tot grote generalisaties.'

Matthew Bond van The Times: 'Een van de krachtigste en emotioneel uitputtende stukken televisie die ik ooit heb gezien.' In The Guardian meent Ian Mayes: 'Deze film lijkt zeker een wezenlijk document in het debat over euthanasie te worden en is een opmerkelijke prestatie die de kijker in een bijna ondraaglijke intimiteit houdt met wat, waarschijnlijk voor de meesten van ons, een bijna ondenkbare situatie is.'

Er was nogal wat opschudding aan de vertoning vooraf gegaan met zelfs moties in het Lagerhuis. De opstellers waren ervan overtuigd dat ook mensen met eenvoudige depressies op hun verzoek een spuitje kunnen krijgen.

Deze onwetendheid leidde tot enige commotie in Den Haag en op de Nederlandse ambassade in Londen. De circa honderd ondertekenaars van de motie kregen een door ambassadeur Van Roijen persoonlijk ondertekende brief met het verzoek de bijgevoegde stukken goed door te lezen. Daarin werd duidelijk gemaakt dat euthanasie in Nederland geheel anders geregeld is dan de parlementsleden denken. Minister Borst van Volksgezondheid werd door de Britse tv-zender Channel 4 geïnterviewd.

In de discussie in de Late Show na afloop van de uitzending kwam nogal wat betweterigheid voor. Een van de deelnemers beweerde een Nederlandse verpleegster te kennen die volhield dat in Nederland bejaarden soms wordt duidelijk gemaakt dat zij de maatschappij tot last zijn en maar beter om euthanasie kunnen vragen. Er gingen kreten van ongeloof op.

De discussie kreeg een extra dimensie door de aanwezigheid van de Amsterdamse arts Wilfred van Ooijen, die de euthanasie in de IKON-film had uitgevoerd. Hij verklaarde: 'We kunnen het niet beter dan we nu doen.' De documentaire was overigens niet in staat verklaarde tegenstanders van euthanasie uit hun harnas te krijgen.

Een Britse arts, gespecialiseerd in de terminale spierziekte waaraan Cees van Wendel leed, verklaarde dat je met deze ziekte helemaal geen euthanasie nodig hoeft te hebben, omdat er heel goede medicijnen zijn die je tot een natuurlijk einde kunnen begeleiden. En als klap op de vuurpijl: 'Ik krijg tegenwoordig Nederlandse artsen op bezoek die alles willen weten over de verzachtende middelen waarmee wij zo ver gevorderd zijn.' Andere deelnemers hielden vol dat euthanasie wel degelijk bestaat in Groot-Brittannië. Het hypocriete is dat altijd van een natuurlijke dood wordt gesproken, ook al is er opzettelijk een overdosis morfine ingespoten.

Een columniste van het zondagsblad Observer voelde zich 'emotioneel gemanipuleerd' door de film en bleef hardnekkig tegen. De schrijver Ludovic Kennedy (voorzitter van de Britse vereniging voor euthanasie) gaf de documentaire het compliment mee: 'Ik heb na al die jaren van geweld op de buis, eindelijk een zachte dood gezien. Ik was er zeer door geroerd.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.