NieuwsBrexit

Britse pers in paniek over mogelijke No Deal: ‘Merkel wil dat we kruipen in de glasscherven’

Paniek over een mogelijke No Deal overheerst in de Engelse zondagskranten. Voorpagina’s staan vol over de dreiging van lege schappen, een aanstaande visserijoorlog en de tientallen miljarden die de Britse regering heeft gereserveerd om de sectoren te helpen die het zwaarst worden getroffen. ‘Merkel wil dat Groot-Brittannië kruipt in glasscherven’, kopt The Mail on Sunday.

Patrick van IJzendoorn
Een klant staat voor de lege schappen van een Tesco-supermarkt in Londen, tijdens de coronacrisis in maart. Britse supermarkten zouden het advies hebben gekregen extra voorraden in te slaan uit vrees voor tekorten nu de gesprekken met de EU moeizaam verlopen. Beeld EPA
Een klant staat voor de lege schappen van een Tesco-supermarkt in Londen, tijdens de coronacrisis in maart. Britse supermarkten zouden het advies hebben gekregen extra voorraden in te slaan uit vrees voor tekorten nu de gesprekken met de EU moeizaam verlopen.Beeld EPA

Zondagmiddag werd bekend dat de onderhandelingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk over een handelsakkoord opnieuw worden verlengd. De Britse premier Boris Johnson denkt nog altijd dat er een grote kans is dat er geen akkoord komt, liet hij meteen weten.

Op zaterdag had Johnson al zijn spierballen laten zien: Britse marineschepen zullen vanaf 1 januari paraat zijn om vissers uit Frankrijk en andere Europese lidstaten uit de Britse wateren te houden. Deze aankondiging veroorzaakte veel deining, omdat ze de ruzie verder zal doen escaleren. Enkele jaren geleden was de Franse marine actief tijdens de zogeheten Scallop Wars, een strijd tussen de Fransen en Britten over de Sint Jacobsschelp.

Johnsons bereidheid om het op een No Deal aan te laten komen, blijkt uit de staatssteun die zijn ministers zullen geven, meldt The Sunday Telegraph: aan de boeren, exporterende bedrijven, de auto-industrie en zelfs aan de vissers. Dat laatste is opvallend omdat juist de vissers zouden moeten profiteren van een breuk. Ze kunnen inderdaad meer vangen, maar het probleem is dat een flink deel van de vangst bedoeld is voor de export naar Europa.

The Sunday Times schrijft dat ministers de supermarkten hebben aangeraden om flink in te slaan, voordat er nieuwe tarieven komen. Deze waarschuwing brengt het gevaar met zich mee dat de Britten voor de derde keer binnen twee jaar tijd gaan hamsteren. Eerder deze ze dat tijdens de eerste No Deal-dreiging en voor het begin van de corona-lockdown. Houdbare producten zijn nu al geliefd, maar vooral verse groenten zullen in prijs stijgen, is de verwachting.

In The Observer, een EU-gezinde krant, komen de traditionele Conservatieven aan het woord, zoals Michael Heseltine, die wanhopig zijn over Johnsons ramkoers. ‘Deze regering zal verantwoordelijk worden gehouden voor wat simpelweg de slechtste beslissing in de moderne vredestijd is,’ zo beweerde de man die ooit Thatcher ten val bracht. ‘Ik ken persoonlijk ministers die dit ook geloven, en ik kan er niet bij dat ze zich stil houden.’

IJdel en arrogant

Voor de rechtsere kranten is het duidelijk dat de schuld elders ligt. In The Sunday Telegraph beweert columnist Janet Daley dat ‘het ijdele en arrogante gedrag van de EU deel is van haar dna’. Volgens haar is Brussel niet in staat om te begrijpen wat soevereiniteit betekent. Daarnaast verwijt Daley, een voormalige marxist, de Europese landen bang te zijn voor concurrentie, omdat ze de voorrang geven aan solidariteit.

De vertrouwde boeman vanuit Brits perspectief is de Franse president Emmanuel Macron, maar in The Mail on Sunday gaat de meeste aandacht uit naar Angela Merkel. De bondskanselier, zo weet de krant te melden, wil dat de Britten pijn lijden. In een hard stuk voert Douglas Murray de houding van de EU terug op de karaktertrekken van ‘Mutti’: ‘Een gebrek aan flexibiliteit. Een autoritaire efficiëntie. Een instinctief wantrouwen van haar onderhandelingspartners.’

Maar wat denken de Britten? The Sunday Times publiceert een kiezersonderzoek van Britain Thinks, waarin de mening van een groep Remainers en Brexiteers in de afgelopen vijf jaar is gevolgd. Hieruit blijkt dat ruim negen van de tien deelnemers niet van mening is veranderd. Als mensen wel aan het twijfelen zijn gebracht, betreft het meestal de Brexiteers. Driekwart van de ondervraagden wil overigens minder media-aandacht voor de Brexit.

Die moeten dan de Express-kranten mijden, want die krijgen er geen genoeg van. ‘NO-DEAL. WE ARE READY!’ kraait The Sunday Express op deze historische zondag.

Hamsteren in het groot: Nederlandse bedrijven verschepen massaal spullen naar VK
Niemand weet hoe de handel met de Britten er na 1 januari uitziet. Dat noopt tot een koortsachtige dadendrang bij exporteurs. ‘We vervoeren nu 50 tot 80 procent meer dan normaal.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden