Britse pedo-paranoia gevaar voor kinderen

Wat doe je als je een eenzame peuter waggelend over straat ziet lopen? Met deze vraag werd de stratenmaker Clive Peachey, aan het werk in het Engelse dorpje Lower Brails, eind 2002 geconfronteerd. Zijn eerste ingeving was het meisje aan te spreken en te vragen waar haar ouders waren. Hij besloot niets te doen, bang voor kinderlokker te worden aangezien. Even later lag Abigail Rae dood in de dorpsvijver.

De Britse prinses Catherine - Kate Middleton - spreekt op werkbezoek in Oxford met een schoolklas Beeld AFP

Deze tragische gebeurtenis is het symbool geworden voor het paranoïde klimaat in het Verenigd Koninkrijk rond stranger danger, de angst voor kinderlokkers. Veel is er niet van Abigails dood geleerd, zo stelt de Manifesto Club nu in een rapport. Onderzoekers van de libertaire denktank stellen dat kinderen juist een groter gevaar zijn gaan lopen doordat volwassenen, zeker mannen, bang zijn te helpen als ze vermoeden dat er iets vreemds aan de hand is.

Deze paranoia is gevoed door enkele ernstige delicten. In de nazomer van 2002 werden de 10 jaar oude meisjes Holly en Jessica vermoord door een schoolconciërge, die eerder bleek te zijn veroordeeld voor zedendelicten. Twee jaar daarvoor was het 8-jarige meisje Sarah Payne seksueel misbruikt en gedood. De laatstgenoemde zaak leidde, na een campagne van de krant News of the World, tot een wet die mensen de kans biedt na te gaan of er in de buurt mensen wonen die zedendelicten hebben begaan.

Doopceel
Sinds die geruchtmakende zaken moet elke volwassene die met minderjarigen werkt zijn of haar doopceel laten lichten. Het maakt niet uit of het gaat om een scoutleider, een oma die taarten bakt in een buurthuis of een voetbalvader die zijn zoontje en diens team naar een uitwedstrijd chauffeurt. Wie een strafblad heeft, mag zulke activiteiten niet verrichten, zeker niet als op dat strafblad een zedenzaak prijkt.

Het afgelopen decennium is er, zo onthulde de Manifesto Club, liefst 32 miljoen keer inzage gedaan bij het Criminal Records Bureau (CRB), een justitieel documentatiesysteem dat wordt beheerd door het bedrijf Capita. Eén op de vier Britse volwassene heeft zo'n controle ondergaan.

Een neveneffect is dat minder Britten vrijwilligerswerk verrichten, iets waarvan premier Cameron droomde voor zijn Big Society. Kinderboekenschrijver Philip Pullman weigert op scholen voor te lezen als hem wordt gevraagd een certificaat aan te vragen waarin expliciet staat dat hij geen pederast is.

Wantrouwen
Volgens de Manifesto Club dragen deze controles bij aan een klimaat vol wantrouwen waarin iedere volwassene verdacht is tot zijn onschuld is bewezen. 'Er komen geregeld gevallen voor waarin volwassenen aan gewonde kinderen voorbijgaan uit angst dat hun hulp verkeerd zou worden uitgelegd', stelt Josie Appleton namens de denktank.

Hoe nadelig goedbedoeld gedrag kan uitpakken heeft ook invaldocent Martin Davis uit Newcastle ondervonden. Hij had een 17-jarige leerling die zijn buspas was vergeten een lift naar huis gegeven. De school ontsloeg hem meteen wegens 'ernstig wangedrag'. De rechter gaf de school ongelijk, maar de 59-jarige Davis kan amper meer werk vinden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.