Britse parlementariërs krijgen loonsverhoging

De 650 leden van het Britse Lagerhuis kunnen een salarisverhoging van 10 procent tegemoetzien. De IPSA (Independent Parliamentary Standards Authority), die het salaris vaststelt, ziet vooralsnog geen reden om af te wijken van het voorstel dat hij al twee jaar geleden deed, meldde de BBC vandaag.

David Cameron spreekt in het Britse Lagerhuis. Beeld epa
David Cameron spreekt in het Britse Lagerhuis.Beeld epa

De Britse premier David Cameron is pertinent tegen de salarisverhoging. Afgelopen maand liet hij nog aan The Sunday Times weten dat hij de salarissen van de ministers en zichzelf bevriest. Dit deed hij tijdens zijn vorige regeerperiode ook. Cameron noemde het 'ongepast' dat in een tijd van bezuinigingen de salarissen van ministers omhoog gaan.

Tegen deze verhoging kan de premier echter niets doen, aangezien de IPSA een onafhankelijke instelling is. De IPSA controleer de salarissen en uitgaven van alle parlementariërs en heeft geen toestemming nodig van het Lagerhuis en de regering. Tot die zelfstandige positie werd in 2009 besloten nadat diverse Lagerhuisleden in opspraak waren gekomen omdat ze privé-uitgaven declareerden, en op die manier de belastingbetaler voor de kosten lieten opdraaien. Sommigen bleken de rente voor de hypotheek op hun huis te declareren.

De IPSA benadrukt echter dat de salarisverhoging de Britten 'geen cent extra' zal kosten. Dit omdat de pensioenen worden verlaagd en Lagerhuisleden uitgaven die ze nu nog kunnen declareren, zoals voor maaltijden, niet meer krijgen vergoed.

Tweede Kamerleden

Een Lagerhuislid verdient nu 67.060 pond (92.175 euro) per jaar en dat gaat naar 74 duizend pond (101.701 euro). Cameron verdiende de afgelopen vijf jaar omgerekend iets meer dan 200 duizend euro per jaar. Ministers verdienden een kleine 190 duizend euro per jaar.

Tweede Kamerleden krijgen een schadeloosstelling van bruto 7.300 euro per maand. Inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering komt hun jaarsalaris uit op ongeveer evenveel als dat van hun Britse collega's.

Een woordvoerder van Cameron liet weten dat hij het 'absoluut niet eens is met de voorgestelde verhoging. Maar uiteindelijk is het aan de IPSA als onafhankelijke instelling om het salaris te bepalen.' Ze voegde toe dat Cameron zich op dit moment voornamelijk focust op de gebieden waar hij wel de kosten naar beneden kon brengen, zoals het terugbrengen van het aantal parlementariërs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden