Britse parlement radeloos over aanhoudende overstromingen

Al sinds de kerst kampt het  Verenigd Koninkrijk met overstromingen en hevige stormen. Ook voor vandaag, morgen en het komende weekend is zware regenval voorspeld. Het ministerie van Milieu geeft vandaag 286 waarschuwingen voor overstromingen uit en vooral in het zuidwesten van het land is de toestand kritiek. De politiek zit met de handen in het haar.

Marcel van der Meulen
Een reddingswerker in de polder Somerset Levels. Beeld ap
Een reddingswerker in de polder Somerset Levels.Beeld ap

Iedere week worden nieuwe waarschuwingen uitgegeven of waarschuwingen aangepast door het Britse ministerie van Milieu. De boodschap die telkens weer klinkt is: 'blijf weg van kustgebieden en rivieren'. Niet alleen de zware regenval zorgt voor flashfloods (overstromingen die snel opzetten), maar ook harde wind blaast het zeewater het land op, waardoor kustgebieden ook onder water lopen.

De reden dat grote delen van Groot-Brittannië onder water blijven staan is volgens het parlement omdat er meer regen is gevallen in januari en februari dan ooit tevoren. Daarnaast voorkomt de harde wind dat het water weer terug kan stromen in de zee.

Parlement komt verward over
Parlementslid Maria Eagle van de Britisch Labour Party zegt vandaag dat het Britse Parlement de crisis te slap aanpakt. De besluitvorming duurt te lang en het parlement komt verward over, vindt ze. 'Wat we zien is dat de premier toegeeft dat het parlement de afgelopen jaren te veel heeft bezuinigd op de waterbescherming', zegt Eagle tegen BBC News. 'Nu zien we dat er met vertraagde pas weer geld wordt toegevoegd aan het budget.'

Ook een recente beslissing van premier David Cameron om 'er alles aan te doen om te helpen binnen de mogelijkheden' vindt Eagle maar niets. Om de slachtoffers te helpen trekt Cameron 100 miljoen Britse pond (120 miljoen euro) uit. Dit geld wordt gebruikt om de schade te dekken die de overstroming heeft veroorzaakt. Volgens Eagle had dit veel eerder moeten gebeuren.

Somerset Levels
Ook prins Charles van Groot-Brittannië spreekt zijn ongenoegen uit over de problematiek. Dinsdag bracht de prins een bezoek aan een van de zwaarst getroffen polders van het land: Somerset Levels. De inwoners van de polder in het zuidwesten van het land zitten al weken zonder stroom, staan vaak tot hun knieën in het water en kunnen geen kant op, behalve met de boot. Tegen The Guardian zegt de prins dat het 'tragisch' is dat de inwoners van de polders nog niet geholpen zijn.

Groot-Brittannië kijkt hoe Nederland de polders drooghoudt en verschillende experts laten hun theorie los op het oplossen van de overstromingsproblematiek. Zo zou het gebruik van bevers voor de waterhuishouding de oplossing zijn of het aanplanten van complete bossen naast de rivieren en bij kustgebieden. Maar nog steeds komt het Britse parlement niet verder dan de inzet van zandzakken en evacuatie van inwoners.

Water slaat op de pier in het zuiden van Wales in het Verenigd Koninkrijk. Beeld epa
Water slaat op de pier in het zuiden van Wales in het Verenigd Koninkrijk.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden