Britse overheid onder vuur vanwege hoogwaterbeleid

De zware storm Frank heeft de watersnood in Noord-Engeland van kwaad tot erger gemaakt. In Tadcaster, Noord-Yorkshire, werd zelfs een 18de eeuwse brug door het woeste water van de Wharfe opgeslokt. Door de derde storm op een rij is de schade inmiddels opgelopen tot meer dan vier miljard euro, zo heeft PwC berekend

Vernietigde brug over de Wharfe bij Tadcaster in Noord Engeland. Beeld afp

Voor het eerst bezocht de baas van de Environment Agency, het agentschap dat verantwoordelijk is voor milieu- en waterbeheer, woensdag de getroffen gebieden. Na veel kritiek op zijn afwezigheid was Sir Philip Dilley eerder teruggekomen van zijn kerstvakantie, om het pootjebaden in de Caraïbische Zee te verruilen voor het aanschouwen, in kaplaarzen, van de overstroomde Calder. Bij zijn sollicitatie voor deze deeltijdbaan had deze voormalige adviseur van David Cameron toegezegd zeven dagen per week beschikbaar te zijn bij rampen.

In de ondergelopen streken blijken ook plunderaars aanwezig te zijn. Zo arresteerde de politie in Mytholmroyd een 40-jarige man die buitengewone interesse toonde in gedumpte huisraad. Het ontij zorgt ook voor spontane acties. Door persoonlijke bezittingen te veilen verzamelen bekende schrijvers, onder wie Ian Rankin, geld in om een zwaar beschadigde boekwinkel in Heden Bridge te helpen. In het nabijgelegen stadje Rochdale assisteren Syrische vluchtelingen bij de strijd tegen het water, als dank voor de Britse gastvrijheid.

Kritiek neemt allengs toe

De kritiek op de overheid neemt allengs toe. Niet alleen wegens de bezuinigingen op waterbeheer, maar ook vanwege plannen om huizen te laten bouwen op kwetsbare plekken. Een ondergelopen bordje in Whalley waarop een projectontwikkelaar 39 nieuwe woningen te koop aanbiedt kwam symbool te staan voor het huisvestingsbeleid. Ondertussen is er een discussie ontstaan over het nut en nadeel van baggeren. Volgens milieuactivist George Monbiot is baggeren een waardeloos idee omdat rivieren er sneller door gaan stromen.

Er komen steeds meer praktisch suggesties over het voorkomen van overstromingen. Sommige ervan beginnen dicht bij huis. De Environment Agency en de Royal Horticultural Society zijn een campagne gestart om mensen ertoe te verleiden hun tegeltuinen weer te vervangen door groene tuinen. Dat werkt immers beter bij het vasthouden van regenwater.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden