Britse ouders mogen hun kinderen 'zacht slaan'

Britse ouders mogen hun kinderen blijven slaan, maar er mag niets van zichtbaar of merkbaar zijn - geen blauwe plekken, schrammen, rode vlekken of psychologische trauma's....

Van onze correspondent Peter de Waard

Hoewel het verschil tussen een toelaatbare tik en een ontoelaatbare klap juristen nu al hoofdbrekens bezorgt, stemde het Hogerhuis in grote meerderheid (226 tegen 91) voor dit compromisvoorstel van de Liberaal-Democraten. De Labourregering van premier Blair had aanvankelijk een totaal verbod gewild, maar kwam daarvan terug na felle maatschappelijke weerstand.

Afgelopen weekeinde liet Labour de fractiediscipline varen en gaf de eigen Lords in het Hogerhuis de gelegenheid naar eigen inzicht te stemmen. 'We willen een juiste balans vinden tussen het recht van de ouders om hun kinderen discipline bij te brengen en het recht van de kinderen op bescherming tegen mishandeling. We willen ouders niet in alle gevallen criminaliseren', zei een regeringswoordvoerder.

De nieuwe wettelijke regeling moet jurisprudentie uit 1860 vervangen, volgens welke 'een redelijke mate van tuchtiging' was toegestaan. In de praktijk betekende dit dat Britse ouders met het riet of de schoen hun kinderen er gevoelig van langs konden geven. Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens noemde deze regeling in 1998 onwettig. In oktober 2002 bekritiseerden de VN Groot-Brittannië wegens schending van de rechten van het kind.

Nu mag alleen nog 'zacht' worden geslagen. Kinderbeschermingsorganisaties en campagnevoerders laakten het compromis als halfslachtig. 'De regering heeft zes jaar geleden een totaal verbod beloofd', stelde schrijver Salman Rushdie, woordvoerder van de koepelorganisatie Children are Unbeatable, teleurgesteld vast.

Het laatste woord is er echter nog niet over gezegd. Verscheidene Lagerhuisleden, vooral van Blairs eigen partij, willen het hele voorstel nu weer terughalen naar het Lagerhuis en daar toch een algeheel verbod afdwingen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden