Britse opkoper wil SNS bank voor 1,8 mld

Het opkoopfonds CVC heeft belang-stelling voor SNS Reaal. Maar dan moet de vastgoed-tak in de 'vuilnis-bank'.

AMSTERDAM - De Britse investeringsmaatschappij CVC Capital leidt een consortium dat SNS Reaal van de ondergang moet redden. CVC zou met behulp van enkele andere investeerders, waaronder pensioenbeheerder PGGM, de bank-verzekeraar voor maximaal 1,8 miljard euro willen overnemen. In een andere reddingsvariant verkoopt de Staat de genationaliseerde verzekeraar ASR aan SNS Reaal in ruil voor aandelen SNS Reaal. De Staat verwerft dan waarschijnlijk een meerderheidsbelang in de bank-verzekeraar. Dit zou neerkomen op nationalisering.

Het Financieele Dagblad maakte hier donderdag melding van. De verzekeraar ASR, vroeger eigendom van Fortis en in 2008 genationaliseerd, speelt naar verluidt een belangrijke rol bij de onderhandelingen. CVC zou ASR graag van de Staat willen kopen om die vervolgens te laten fuseren met de SNS-dochters Reaal en Zwitserleven, zegt een ingewijde uit de financiële wereld. Maar die variant zou zijn afgevallen. 'De directie van ASR is er fel tegen en dan heeft doordrukken geen zin.'

De overheid zou nu overwegen ASR direct aan SNS Reaal te verkopen, tegen betaling in aandelen. Als SNS Reaal genationaliseerd wordt, kan de bank dankzij de impliciete staatsgarantie weer zelfstandig geld lenen bij private investeerders, speculeert het FD.

Het consortium onder leiding van CVC zou het zieke bedrijfsonderdeel Property Finance buiten de overname willen houden. De vastgoedpoot moet daarom apart worden gezet in een 'vuilnisbank'. Deze vuilnisbank zou dan gefinancierd worden door de Staat en de drie grootste Nederlandse banken, ING, Rabobank en ABN Amro. Een bron van de Volkskrant stelt dat het ministerie van Financiën de banken tegen hun zin tot medewerking heeft gedwongen.

Onder druk zouden de drie banken bereid zijn 300 tot 600 miljoen euro in SNS Property Finance te steken. Een complicatie is dat ING en ABN Amro staatssteun hebben genoten en daarom van de Europese Commissie geen belang mogen nemen in een andere onderneming. Om die belemmering te omzeilen, moeten de banken hun bijdrage leveren in de vorm van een achtergestelde converteerbare lening. Zo'n lening kan op een later moment omgezet worden in aandelen. De Europese Commissie moet ook deze constructie goedkeuren, zeggen bronnen in de financiële sector. Die toestemming is er nog niet.

Volgens het FD heeft de Tweede Kamer minister Dijsselbloem van Financiën tijdens een vertrouwelijk overleg te kennen gegeven dat zij staatsgaranties voor Property Finance niet zo ziet zitten. De Kamerleden zouden de risico's voor de schatkist te groot vinden. Hierdoor zou een patstelling in de onderhandelingen zijn ontstaan.

Maar zoals hierboven geschetst lijkt een oplossing zonder nieuwe staatssteun niet haalbaar. CVC zou bovendien hebben geëist dat het gevrijwaard wordt van het woekerpolisclaimrisico dat verzekeraar Reaal bedreigt. Dat risico moet dus ook door iemand anders worden overgenomen.

Naar aanleiding van alle mediageruchten stuurde SNS Reaal donderdag een persbericht rond, het tweede deze week. Het concern bevestigt daarin nogmaals gesprekken te voeren met private investeerders, maar schrijft dat 'er geen enkele zekerheid is dat deze gesprekken resultaat zullen hebben.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden