Britse oorlogslening voor WOI eindelijk afbetaald

De Eerste Wereldoorlog is nu echt voorbij. Bij zijn najaarsbegroting heeft de Britse minister van Financiën George Osborne aangekondigd dat de staat zijn laatste oorlogsleningen gaat afbetalen. Zo'n 120 duizend obligatiehouders krijgen in maart geld overgemaakt, een fraaie illustratie van het spreekwoord 'Mijn woord is mijn obligatie'.

Britse Minister van Financiën George Osborne Beeld epa

'Wanneer je niet mee kunt vechten, investeer dan zo veel mogelijk in 5-procent-obligaties. Anders dan de soldaat loopt de investeerder geen risico.' Met slogans als deze werden de Britten in 1917 verleid om mee te betalen aan de oorlog, die toen al drie jaar aan de gang was en waar geen einde aan leek te komen. Tienduizenden patriottische burgers kochten deze speciale en doorlopende oorlogsobligatie.

Het was minder risicovrij dan de overheid indertijd beloofde. In het crisisjaar 1932 gingen de investeerders er 'vrijwillig' mee akkoord dat de rente van 5 naar 3,5 procent werd verlaagd. Op dat niveau ligt het nog steeds. De historische schuld bedraagt omgerekend 2,4 miljard euro. Vanwege de lange rentestanden is het goedkoop om de oude leningen te herfinancieren. Het scheelt de staatskas jaarlijks zo'n 35 miljoen euro aan rentebetalingen.

Great War

Dit alles is niets vergeleken bij de staatsschuld waar het Verenigd Koninkrijk onder gebukt gaat. De geste is vooral symbolisch. 'Dit is een moment waar Groot-Brittannië trots op kan zijn', zei Osborne, 'we kunnen, eindelijk, de schulden afbetalen die zijn opgedaan tijdens de Eerste Wereldoorlog.' Hij overweegt ook andere historische schulden af te betalen, bijvoorbeeld die in 1720 zijn ontstaan na de ondergang van de South Sea Company.

De financiële verlossing past prima in een lange reeks 'Great War'-herdenkingen. Rondom herdenkingsdag, enkele weken geleden, bezochten honderdduizenden mensen de zee van 888.246 klaprozen, een voor elke gestorven soldaat, die 'dreef' rondom The Tower.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.