Britse online loterij wil naar Nederland

Het Britse Tipp24 wil in Nederland online loten gaan verkopen. Het beursgenoteerde bedrijf, dat internetloterijen aanbiedt in onder meer Spanje en Groot-Brittannië, maakte dit maandag in Den Haag bekend.

DEN HAAG - Het van oorsprong Duitse bedrijf is bereid 40 procent van de omzet af te staan aan goede doelen. Of Tipp24 toegang krijgt tot de Nederlandse markt is nog de vraag. Het bedrijf loopt vooruit op de herziening van het loterijstelsel die VVD-staatssecretaris Teeven van Justitie medio februari aankondigde. Teeven werkt al langer aan de legalisatie van het internetgokken. Het wetsvoorstel dat dit mogelijk moet maken ligt bij de Raad van State.


Nu Teeven heeft aangekondigd ook de loterijmarkt te willen aanpakken, durft Tipp24 de gok op de Nederlandse markt te wagen. 'Wij rekenen erop dat het goed komt met de wetgeving', zegt Peter-Paul de Goeij, vertegenwoordiger van Tipp24. 'Eigenlijk kan niemand tegen meer geld voor goede doelen zijn.'


De Goede Doelen Loterijen (Nationale Postcode Loterij, BankGiro Loterij en Vriendenloterij) dragen 50 procent van hun omzet af. Van de omzet van de staatsloterij gaat 15 procent naar de staatskas. De bijdrage die Tipp24 aan goede doelen wil leveren wordt positief ontvangen. 'Wij juichen ieder initiatief dat geld oplevert voor goede doelen toe', zegt een woordvoerster van de Goede Doelen Loterijen.


De Staatsloterij denkt er net zo over: 'Dat buitenlandse bedrijven zullen toetreden op de Nederlandse markt staat vast. Het belangrijkst vinden wij dat Nederland daar niet slechter van wordt', zegt een woordvoerder. De Staatsloterij is van plan de strijd met buitenlandse gokbedrijven aan te gaan. 'Wij staan ook te trappelen om online te gaan aanbieden.'


Tipp24 denkt dat er voldoende ruimte op de Nederlandse markt is voor nieuwe aanbieders: 'De Goede Doelen Loterijen lieten vorig jaar weten dat er nog 250 miljoen extra in de markt te halen is.' Het Britse bedrijf presenteerde op zijn persbijeenkomst - die veel weg had van een charmeoffensief - twee onderzoeksrapporten die zijn plan ondersteunen.


In het eerste rapport concludeert consultancybureau RBB economics dat het openstellen van de loterijmarkt een positief effect heeft op de inkomsten van goede doelen. De Universiteit Leiden concludeert in het tweede rapport dat het Europees recht Nederland ertoe verplicht de loterijmarkt open te stellen. Beiden onderzoeken zijn in opdracht van Tipp24 gedaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.