Britse onderwijsminister komt na 29 jaar uit de kast

Voor één Conservatieve bewindsman had de beslissing van de regering-Cameron, vorig jaar, om het homohuwelijk te legaliseren een zeer persoonlijke betekenis. Staatssecretaris van Onderwijs Nick Gibb (52) kwam na 29 jaar uit de kast.

Patrick van IJzendoorn
Nick Gibb (52) kwam na 29 jaar uit de kast. Beeld
Nick Gibb (52) kwam na 29 jaar uit de kast.Beeld

Het had een scène kunnen zijn uit The Line of Beauty, de roman waarin Alan Hollinghurst aan de hand van hoofdpersoon Nick Guest schrijft over homoseksualiteit, hypocrisie en hedonisme in Thatchers jaren tachtig. Tijdens een Next Generation-diner bij het Adam Smith Institute ergens in 1986 viel het oog van Nick Gibb, een veelbelovende jongeling in de Conservatieve Partij, op Michael Simmonds. Het was liefde op het eerste gezicht, en ook een liefde die lang geheim zou blijven.

Gibb zou bijna drie decennia lang een dubbelleven leiden. Hij was dolgelukkig met Simmonds, topman bij opiniepeiler Populus, maar bij kerstmaaltijden, familiereünies en bruiloften vervulde hij de rol van eeuwige vrijgezel. 'We hadden elkaar in een andere tijd ontmoet,' zo zei hij zaterdag in een interview met The Times, 'dus daaraan zaten we vast en we hadden er vrede mee. We genoten van ons leven. We zijn erg gesteld op onze privacy.'

Schok

Na 29 jaar achtte Gibb de tijd evenwel rijp om open kaart te spelen en zijn 79-jarige moeder onder het genot van een kopje koffie te informeren over zijn echte leven en voornemen om te trouwen met een man. Volgens Gibb reageerde ze aanvankelijk geschokt ('dat heeft te maken met haar leeftijd') maar al snel maakte de schok plaats voor blijdschap. Een bevrijding wilde hij zijn coming-out overigens niet noemen, omdat hij zich nooit gevangen heeft gevoeld.

Indertijd was het als beginnend politicus gewoon makkelijk, zo ervoer Gibb, om je homoseksualiteit verborgen te houden. De ophef omtrent de onthullingen over het homoseksuele verleden van toenmalig minister Michael Portillo vormde daarvan een bewijs. Tegenwoordig is homoseksualiteit geen probleem meer binnen de Conservatieve Partij. Integendeel. Het hoogtepunt van het partijcongres is tegenwoordig Conference Pride, de homonacht.

Prominente homo's binnen de Conservatieve kringen zijn ex-minister Alan Duncan, columnist (en voormalig assistent van Margaret Thatcher) Matthew Parris, publicist Iain Dale en de zakenman Ivan Massow, die volgend jaar burgemeester van Londen hoopt te worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden