Britse minister wil alternatief voor Europees mensenrechtenverdrag

Het voornaamste levensmotto van de Engelsen, zo schrijft Jeremy Paxman in The English, bestaat uit vier woorden: 'I know my rights.' Volgens minister van Justitie Chris Grayling, echter, kennen ingezetenen van het Verenigd Koninkrijk hun rechten soms iets te goed, vooral de rechten die zijn opgenomen in het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Om die reden pleit de Conservatief voor de introductie van een Britse 'Bill of Rights'.

VAN ONZE CORRESPONDENT PATRICK VAN IJZENDOORN

LONDEN - Voor veel Conservatieve politici heeft de term 'mensenrechten' een nare bijsmaak. Het gebeurt te vaak, zo beweren zij, dat terroristen en ongewenste vreemdelingen met succes een beroep doen op het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM).

Zo konden negen Afghanen die een vliegtuig hadden gekaapt bijvoorbeeld niet het land worden uitgezet. Hetzelfde gold voor een Italiaanse jongeman die een docent had vermoord en een Boliviaanse illegaal die volgens de rechter een gezinsleven had opgebouwd in Engeland, waarbij de aanwezigheid van poes Maya in het huishouden als bewijsmiddel diende. Ook het juridische pingpongspel omtrent Abu Qatada is de Tories, en de tabloids, een doorn in het oog.

Wat Grayling betreft kunnen criminelen en terroristen voortaan geen beroep meer doen op hun 'human rights' als recht op familieleven. Er moet, zo vindt hij,een betere balans komen tussen rechten en verantwoordelijkheden.

Om die reden is er volgens hem een Bill of Rights nodig die is gebaseerd op het Britse recht. Hij kreeg gisteren steun van een juridische commissie die zich twintig maanden lang over dit onderwerp heeft gebogen. Zeven van de negen rechtsgeleerden bleken in principe voor een Bill of Rights te zijn. Een eigen mensenrechtenwetgeving is ook opgenomen in het manifest van de Conservatieve Partij. Zo'n Bill of Rights zou een geactualiseerde versie zijn van het gelijknamige convenant uit 1689, dat als basis diende van de Amerikaanse grondwet.

Invoering ervan is politiek onhaalbaar omdat zowel Labour als de Liberaal-democraten, de coalitiepartner, tegen zijn. Volgens hen is er niets mis met het EVRM. Er kunnen problemen ontstaan wanneer Britse rechters de richtlijnen van hun collega's in Straatsburg strikter dan noodzakelijk interpreteren. Bovendien is het EVRM na de Tweede Wereldoorlog deels op papier gezet door Britse juristen.

Grayling werpt tegen dat ze daarbij de oorlogsmisdaden in het achterhoofd hadden, alsmede de schending van basale mensenrechten onder het bewind van Josef Stalin. In een krantenartikel liet Grayling doorschemeren dat als zijn partij na de volgende verkiezingen alleen kan regeren, de kans bestaat dat het Verenigd Koninkrijk de Raad van Europa zal verlaten.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden