Britse minister staakt bezuinigingsgolf; wil land voorbereiden op Brexit

De Britse regering gaat meer geld uitgeven aan de minima. Ook komt er extra geld voor het verbeteren van de infrastructuur. Dat maakte minister van Financiën Philip Hammond vandaag bekend tijdens zijn jaarlijkse 'Autumn Statement', een toespraak over de stand van de economie. Hij stapt hiermee af van het harde bezuinigingsbeleid van zijn voorganger - en oude baas, George Osborne.

Patrick van IJzendoorn
Demonstranten in Londen. Beeld epa
Demonstranten in Londen.Beeld epa

Het land goed voorbereiden op de de aanstaande Brexit is belangrijker dan het zo snel mogelijk wegwerken van de enorme staatsschuld, lijkt de minister te willen zeggen. Door de koerswijziging ontstaat er wel een gat van in totaal 100 miljard pond in het huishoudboekje van de overheid.

Voor het eerst in jaren zullen de uitgaven voor de sociale zekerheid stijgen. De Conservatieve regering wil mensen die net het hoofd boven water kunnen houden - aangeduid met de afkorting JAM (Just About Managing) - wat meer financiële speelruimte geven.

Dat geld, een miljard pond, gaat met name naar aanvullende uitkeringen. Het minimumloon zal stijgen naar 7.50 pond per uur (8.74 euro) en de overheid zal beter toezien op de handhaving ervan. Bij haar aantreden als premier had Theresa May al gezegd dat de economie voor iedereen moet werken, niet alleen voor de welgestelden. De scheuring tussen arm en rijk was een van de factoren bij de stem voor een Brexit.

Betere infrastructuur

Tevens zal de Britse regering, indachtig de economische filosofie van John Maynard Keynes, flink gaan investeren in de infrastructuur. Zo wordt er 1.3 miljard pond uitgetrokken voor het verbeteren van het wegennetwerk, zoals het dichten van de vele gaten in het asfalt en het bouwen van nieuwe wegen.

Zo komt er een 'expressway' tussen Milton Keynes, Cambridge en Oxford. Het verbinden van een grote nieuwbouwstad met de twee universiteitssteden is gemodelleerd naar de situaties in Silicon Valley en de Research Triangle in North-Carolina. Eerder al had de regering beloofd miljarden te gaan uitgeven aan de drie grote H-projecten: uitbreiding Heathrow, kerncentrale Hinkley en een tweede hogesnelheidslijn.

De Britse minister van Financiën Philip Hammond verlaat 11 Downing Street in Londen om het 'Autumn Statement' aan het Britse parlement te overhandigen. Beeld anp
De Britse minister van Financiën Philip Hammond verlaat 11 Downing Street in Londen om het 'Autumn Statement' aan het Britse parlement te overhandigen.Beeld anp

Recessie blijft uit

Vooralsnog houdt de economie zich goed staande. De gevreesde economische recessie bleef uit; grote buitenlandse bedrijven als Google, Facebook en Nissan investeren juist steeds meer op het eiland. Wel is de verwachting dat de inflatie komend jaar zal stijgen door de zwakke pond. Tot nu toe hebben supermarkten en andere winkelbedrijven de prijsstijgingen nog niet doorberekend aan de consumenten.

Premier Theresa May wil meer investeren in de Britse economie Beeld epa
Premier Theresa May wil meer investeren in de Britse economieBeeld epa

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden