Nieuws

Britse minister niet langer welkom in Frankrijk voor migratie-overleg

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin weigert zijn Britse evenknie Priti Patel zondag in Calais te ontvangen. Hij annuleerde haar bezoek nadat premier Boris Johnson Frankrijk had opgeroepen onmiddellijk alle migranten terug te nemen die het Verenigd Koninkrijk bereiken over zee.

Eline Huisman
Een Franse agent tuurt met een verrekijker over het strand en de duinen, een dag na de ramp waarbij 27 migranten verdronken in het Kanaal. Beeld Pascal Rossignol / Reuters
Een Franse agent tuurt met een verrekijker over het strand en de duinen, een dag na de ramp waarbij 27 migranten verdronken in het Kanaal.Beeld Pascal Rossignol / Reuters

Terwijl Calais rouwt om de 27 migranten die woensdag op het Kanaal verdronken, ruziën Londen en Parijs verder over de bestrijding van mensensmokkel en het afsluiten van de route over het Kanaal. Voor aanstaande zondag was een spoedberaad gepland met de ministers uit Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië die belast zijn met migratie. Maar de Britse minister Priti Patel is dus niet langer welkom.

Aanleiding voor het annuleren van haar bezoek was de brief die premier Johnson aan president Macron had gestuurd met het verzoek om alle ‘illegaal overstekende migranten’ terug te nemen. De Franse minister Darmanin liet weten teleurgesteld te zijn door dit ‘onacceptabele’ verzoek. Wat het voor hem nog erger maakte: Johnson had de brief ook openbaar gemaakt en via Twitter gedeeld. Darmanin zag zich daarom genoodzaakt Patel niet langer welkom te heten. Franse media melden dat de bijeenkomst zondag alsnog door zal gaan zonder haar.

De relatie tussen Frankrijk en Groot-Brittannië is al maanden gespannen, met steeds nieuwe incidenten in een continue stroom van confrontaties. Over de aanpak van migranten die het Kanaal oversteken, maar ook over de toekenning van visrechten aan Franse vissers. Donderdag dreigden Franse vissers de Kanaaltunnel te blokkeren uit woede over over de uitblijvende visvergunningen waarop zij recht zeggen te hebben.

Franse vissers blokkeren Calais

Franse vissers zijn vrijdag begonnen met hun blokkades in het kader van het visconflict met de Britten. Een groep van zes vissersboten blokkeerde ’s middags de toegang tot de haven van Calais om de veerdienst met het Verenigd Koninkrijk stil te leggen. Ook willen ze het vrachtverkeer via de Kanaaltunnel tijdelijk stilleggen.

Zeker twee veerboten uit het Verenigd Koninkrijk moesten langzamer gaan varen toen ze Calais naderden. De blokkade is onderdeel van een actiedag die is uitgeroepen omdat de vissers een oplossing willen voor de slepende ruzie met Londen over het vissen in Britse wateren. De Franse vissers klagen al maanden dat de Britse autoriteiten na de Brexit veel te weinig visvergunningen afgeven. Volgens de vissers zal de blokkade van de haven van Calais, waarbij vijf vissersboten zijn betrokken, anderhalf uur duren.

Eerder in de ochtend blokkeerden vissersboten in de haven van Saint-Malo ruim een uur lang een Brits vrachtschip dat wilde aanleggen. De actie bij de Kanaaltunnel, bedoeld om het vrachtverkeer met Dover te dwarsbomen, moet twee uur gaan duren. Met auto’s willen de boze vissers de snelweg blokkeren die leidt naar de vrachtterminal van de Kanaaltunnel. ‘Dit is een symbolische actie’, aldus Olivier Lepretre, een van de actieleiders, over de blokkades. ‘Maar als het voortduurt, zullen wij meer van ons laten zien.’

Met de blokkades, die volgens Lepretre slechts een ‘waarschuwingsschot’ is, hopen ze de Britse regering onder druk te zetten om eindelijk een einde te maken aan de ruzie. Volgens de vissers en Parijs schendt Londen de afspraken die zijn gemaakt na de Brexit over het vissen in elkaars wateren. Ze zeggen dat het Verenigd Koninkrijk niet toeschietelijk is met het afgeven van vergunningen aan de Franse vissers. Londen ontkent dit. Vorige maand zeiden de Franse autoriteiten dat slechts vijftien van de 47 aanvragen waren goedgekeurd.

Stieven Ramdharie

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden