NieuwsVerenigd Koninkrijk

Britse minister: ‘heel moeilijk’ om snelle verspreiding nieuwe virusvariant tegen te gaan

Het gaat ‘heel moeilijk’ worden om de verspreiding tegen te gaan van de nieuwe variant van het coronavirus die in het Verenigd Koninkrijk is gevonden. Dat zei de Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock zondagochtend. De nieuwe variant is inmiddels ook vastgesteld in Nederland.

Redactie
De nieuwe variant van het coronavirus die in het Verenigd Koninkrijk is opgedoken, is in korte tijd de meest voorkomende variant geworden in Londen en het oosten van Engeland. Beeld REUTERS
De nieuwe variant van het coronavirus die in het Verenigd Koninkrijk is opgedoken, is in korte tijd de meest voorkomende variant geworden in Londen en het oosten van Engeland.Beeld REUTERS

Volgens de minister zal alleen het vaccin verlichting kunnen bieden, omdat de mutant zich zo snel verspreidt. Inwoners van Londen en andere gebieden waar strengere lockdownregels gelden, moeten zich gedragen alsof ze zijn besmet, zegt Hancock. Dat betekent: zoveel mogelijk thuis blijven, niet buitenshuis overnachten, niet reizen naar het buitenland en alleen met het eigen huishouden Kerst vieren. ‘Deze variant was al niet meer te controleren toen de regering vrijdag werd geïnformeerd over het bestaan ervan’, aldus de minister tijdens een interview met Sky News.

De gemuteerde versie is vermoedelijk besmettelijker dan eerdere varianten van het coronavirus en is inmiddels ‘dominant’ in Londen. Direct nadat premier Boris Johnson vrijdagavond de strengere maatregelen had aangekondigd, kwam in de Britse hoofdstad een exodus op gang. Voordat middernacht het uitreisverbod kracht werd, zijn mensen massaal gaan reizen naar gebieden met een soepeler regime.

Ook in Nederland

De nieuwe variant van het virus is ook vastgesteld in Nederland. Om verdere verspreiding van de nieuwe variant van het virus te voorkomen, is in Nederland een verbod ingesteld voor het vliegverkeer met passagiers vanuit het Verenigd Koninkrijk. Dat is zondagochtend om 06.00 ingegaan, en geldt tot 1 januari. Op de sites van Schiphol en van KLM staan veel vluchten geannuleerd die zondag vanuit Londen zouden binnenkomen. Ook de Belgische regering verbiedt alle vluchten vanuit het VK. Hier gaat het verbod zondag om middernacht in, en is in eerste instantie 24 uur van kracht. Ook Eurostar-verbindingen met het VK worden tijdelijk stilgelegd.

Het vliegverbod geldt niet voor vrachtvervoer. De regering onderzoekt de mogelijkheden voor aanvullende maatregelen tegen reizigers die op een andere manier naar Nederland willen, staat in een brief aan de Tweede Kamer. Ook wordt er met andere EU-lidstaten gekeken naar maatregelen tegen verdere verspreiding van de nieuwe variant vanuit het Verenigd Koninkrijk. ‘Het kabinet is zich bewust van het feit dat het instellen van een vliegverbod een zeer zware maatregel is, maar acht deze maatregel gerechtvaardigd gelet op de situatie.’

PVV-leider Geert Wilders wil komende week een extra Kamerdebat over de nieuwe variant van het coronavirus. Wilders heeft de andere fractievoorzitters in de Tweede Kamer gevraagd zijn voorstel te steunen, meldt hij op Twitter. De PVV-leider kan op steun rekenen van Kamerlid Henk Krol.

Verder onderzoek

Uit een bemonstering van een geval in Nederland, begin december, is een virus met de variant zoals beschreven in het Verenigd Koninkrijk vastgesteld. Deze wordt verder onderzocht: met de GGD wordt gekeken om wie het gaat, hoe diegene besmet is geraakt en of meer gerelateerde gevallen bekend zijn. De mutatie kwam naar voren uit een steekproef van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat wekelijks de hele samenstelling van de ontdekte virussen bekijkt.

De nieuwe stam, die de wetenschappelijke naam SARS-COV-2 VUI 202012/01, is voor het eerst in september ontdekt. De mutatie is vooral gevonden in het zuidoosten van Engeland, maar is ook in Londen en Wales vastgesteld. Verder zijn gevallen bekend in België, Denemarken en in Australië.

Nieuwe mutant coronavirus duikt op in Engeland
In het zuiden van Engeland zijn ruim duizend mensen besmet geraakt met een nieuwe, gemuteerde variant van het coronavirus. Onduidelijk is nog of de mutant schadelijker of besmettelijker is dan de bestaande varianten, of resistent is voor de vaccins die net in aantocht zijn.

Onderzoek: Europa kreeg ‘opgevoerde’ virusvariant
Het is dus écht zo. Het coronavirus dat de wereld overspoelt, is een agressievere variant dan het oorspronkelijke coronavirus dat eind vorig jaar op de mens oversprong in Wuhan. Dit zou zelfs mede kunnen verklaren waarom men in Europa meer moeite heeft dan in China om het virus onder controle te krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden